Acasă Educatie COD ROȘU ÎN EDUCAȚIE

COD ROȘU ÎN EDUCAȚIE

DISTRIBUIȚI

Cum ne furăm singuri căciula

Peste trei promoții au făcut degeaba 12 clase

Cum se pierd patru din cei mai eficienți și esențiali ani din viață? Dar 800.000 de ani din vieți? Tinerii sunt împinși de cutumele și interesele sistemului într-un ciclu de formare profund anacronic, la capătul căruia ies fără cunoștințe generale, fără o meserie însușită și fără o diplomă de absolvire.

Guvernul a raportat cea mai mare rată de promovare a Bac-ului de după introducerea camerelor de supraveghere – o cifră care bate spre 80%. O rată falsă: cifrele ministerului nu îi includ și pe absolvenții celor patru ani de liceu, care nici nu se mai prezintă la Bacalaureat. Anul acesta, dintre cei 140.000 de absolvenți, aproape 30.000 nici măcar nu sau prezentat la Bacalaureat, scrie Cursdeguvernare.ro.

În ultimii 13 ani, 635.032 de adolescenți s-au chinuit degeaba să facă liceul – au terminat clasa a XII-a, dar nu au încercat sau nu au reușit niciodată să obțină diploma de bacalaureat.

Dacă anul acesta, cohorta absolvenților de liceu a fost de 140.000 de tineri, înseamnă că, din totalul promoțiilor din ultimii 13 ani, un număr de tineri ce echivalează cu peste patru promoții actuale nu au obținut niciodată diploma de bacalaureat: nici diplomă, nicio meserie, nici cunoștințe generale care să le permită continuarea studiilor la un nivel superior. Deci, patru ani pierduți, din cei mai eficienți – după care vor trebui să o ia de la capăt sau să improvizeze.

Raportat la numărul mediu de absolvenți pe promoție din acești 13 ani (200.000) rezultă că peste trei promoții au făcut degeaba 12 clase. De aia și pleacă din țară unde văd cu ochii.

 

Se propun tot improvizații

 

Guvernele – cele mai multe de stânga – au obstrucționat dezvoltarea sistemului școlilor profesionale, iar azi le propun tinerilor o soluție la fel de falsă ca și cea a liceului cu orice preț: ”Bacalaureatul diferențiat”. O improvizație de examen menit să le ofere mila statului – o milă care nu le folosește, însă, pe piața muncii.

Ce s-a întâmplat în cei 13 ani (calcule efectuate pe baza datelor MEN, accesate în iulie 2017):

Au terminat liceul 2.636.621 de tineri

Au promovat bacalaureatul, în anii când au absolvit, 1.861.225 absolvenți

Nu au avut curajul sau nu au putut să se înscrie la admiterea din anii în care și-au încheiat studiile  – 347.055 de absolvenți.

Alți 431.220 nu luat bacalaureatul în anul în care nu au absolvit

În total, nu au trecut bacalaureatul în anii în care au absolvit (fiindcă nu s-au înregistrat la bacalaureat sau nu l-au promovat) – 778.275 liceeni

Au luat examenul în alți ani decât cei în care au absolvit – 143.243 absolvenți

Nu au obținut niciodată diploma de bacalaureat – 635.032 absolvenți de liceu

Anul 2014 a fost vârful neprezentării la bacalaureat (în termeni absoluți) – din cohorta de 189.855 absolvenți nu s-au înscris la examen 58.284 de tineri.

Datele de mai sus se referă doar la situația absolvenților din fiecare an, nu și la cei care au absolvit liceu, s-au mai pregătit cel puțin un an și au repetat examenul.

Mai există, însă, și o altă categorie de elevi dispăruți din sistem pe traseul liceului – cei care au abandonat studiile înainte de a absolvi 12 clase (cu sau fără diplomă).

În anul școlar 2014 – 2015, de exemplu, au abandonat școala 24.960 de liceeni (din toți anii de studiu).

Pentru a avea o imagine clară a eșecurilor înregistrate de la un ciclu de învățământ la altul, prezentăm cazul promoției absolvenților de bacalaureat de anul trecut:

Au fost înscriși în clasa I, în 2004, aproximativ 230.000 de elevi

Au terminat liceul, în promoția 2016, 161.488 elevi

Au promovat bacalaureatul, din promoția 2016, 89.692 tineri

Au dispărut pe parcurs, cumulat (abandon sau nu au luat anul trecut bacalaureatul), peste 60% din copiii intrați în urmă cu 12 ani în sistemul românesc de educație

 

Cum cosmetizează Guvernele realitatea: o aritmetică anesteziantă

 

Autoritățile au insistat anul acesta pe succesul depășirii plafonului de 70% rată de promovare, încă din prima sesiune de bacalaureat. Este un procent apropiat celor înregistrate înainte de introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examen (în 2011).

Mai mult, statistica raportată de Ministerul Educației prezintă și o altă informație îmbucurătoare: rata de promovare a candidaților din această promoție de absolvenți se pregătește să cucerească pragul de 80 procente – “77,8% rată de succes” după prima sesiune, precizează un comunicat al instituției.

Această statiscă oficială este însă distorsionată de metodologia folosită și ascunde situația dezastruoasă din sistemul de învățământ.

Cea mai semnificativă este rata reală de promovare a promoției curente, definită ca pondere a absolvenților din promoția actuală care au luat bacalaureatul, în numărul total al absolvenților (include și numărul celor care nu s-au înscris la examen).

Anul acesta, rata reală de promovare a promoției curente este de 62%, cu 9,4 puncte procentuale sub cea oficială, de 71,4%, și cu 15,8 puncte sub cea calculată de minister în rândul promoției actuale (luând în considerarea doar numărul celor prezenți la examen).

Anul acesta, au absolvit liceul, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Educației. Dintre aceștia, au participat la examen 111.544 de absolvenți. Dintre cei prezenți la competiție, au promovat 86.813 candidaţi. Rata reală este, așadar, cea rezultată din raportarea a 86.813 la 140.000 de tineri, adică 62,01%

Cum calculează Ministerul Educației rata de promovare a bacalaureatului: Raportează numărul celor care iau examenul la numărul total de participanți (care sunt absolvenți din promoția curentă și din alte promoții).

Rata de promovare declarată de minister anul acesta, de 71,4%, este mai mare nu doar pentru că au luat examenul mai mulți elevi din promoția actuală (care s-au prezentat la bacalaureat), ci și pentru că au participat la concurs mult mai puțini absolvenți din promoțiile anterioare: 2017 – absolvenți din promoții vechi – 16.959 persoane, 2016 – 23.826 de tineri care au absolvit anii trecuți, 2015 – 27.776 absolvenți din promoții anterioare. Cel mai mare număr de concurenți proveniți din sesiuni anterioare a fost înregistrat în 2012 (47.443 tineri), majoritatea acestui surplus provenind din 2011, când s-au introdus camerele de supraveghere. – VLAD CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here