Acasă Economie Coșul de consum pentru septembrie 2021 pentru o familie cu doi copii:...

Coșul de consum pentru septembrie 2021 pentru o familie cu doi copii: 7.234 lei lunar

DISTRIBUIȚI

Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România au actualizat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2021 este de 7.234 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.417 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.708 lei pe lună.

Valoarea coșului a scăzut față de anul trecut, chiar dacă practic toate prețurile au crescut. Singurul motiv este scăderea dramatică a dobânzilor la credite, lucru care a dus la ieftinirea ratei pentru o locuință, scădere care cel mai probabil e una temporară. Dacă excludem costul pentru locuință din valoarea coșului, avem o creștere cumulată de 3.9% pentru celelalte componente, cea mai mare de până acum (3% în 2019, 3,2% în 2020).

Cea mai mare creștere (+14,5%) s-a întregistrat la cheltuielile cu locuința (utilitățile). Trebuie menționat însă că în coșul nostru se pune destul de mult accent pe energia termică furnizată centralizat. Aceasta din urma nu s-a scumpit încă, dar probabilitatea să se scumpească destul de tare în perioada imediat următoare e mare.

Creșteri mari au fost, de asemenea, înregistrate la cheltuielile pentru alimentație (+4,3%) și cele pentru îngrijirea sănătății (+4,3%).

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2021 raportat la luna septembrie 2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here