Acasă Editorial CREȘTE LEAFA, CREȘTE ȘPAGA  

CREȘTE LEAFA, CREȘTE ȘPAGA  

DISTRIBUIȚI

 

Cătălin DRAGOMIR

Fierbere mare în administrația publică, contabilii și juriștii trebuind să pună la punct toate calculele și cadrul juridic pentru aplicarea noii legi a salarizării. Cine câștigă, cine pierde?

Câștigă toți angajații din administrație, de la șofer și referent, până la șeful de direcție și primar. Toți vor lua mai mult din luna august de la câteva sute, la mii de lei, în funcție de modul în care se aplică legea în instituția respectivă. Mai câștigă, bineînțeles, familiile acestor angajați, buticarul din colt care vinde mai mult, dar și marile magazine care de-abia așteaptă să mărească prețurile pentru că, nu-i așa, acum omul are mai multe parale în buzunar.

Pierde însă întreaga economie, având în vedere că majorarea substanțială a lefurilor este nesustenabilă, se aplică haotic și creează inflație, pierde și angajatul de la particular întrucât între el și cel de la stat se cască o prăpastie tot mai mare din cauza haiduciei guvernanților și pierde, mai ales, omul de rând care are de-a face cu oamenii din administrație. De ce spun asta? Pentru că, așa cu e obiceiul pământului, atunci când ai treabă pe la primărie, de exemplu, ești nevoit, deseori, să bagi mâna în buzunar ca să obții mai repede un acord, o autorizație, un ajutor nu știu de care. Deci, simplu, odată cu creșterea salariilor, crește și șpaga.

Scriam într-unul dintre numerele trecute că s-a majorat ”dreptul” atunci când te duci la medic, pentru că ”mercurialul” ține pasul cu leafa. Nu mai merge, de exemplu, plicul cu 500 de lei pentru o simplă operație, având în vedere că leafa a crescut considerabil și pentru asistenți și pentru medici și a crescut și decontul de la Casa de Asigurări de Sănătate. Așa va fi și în administrație: Nu o să mai meargă, de exemplu, ”zece lei” pentru o simplă adeverință și nici ”suta” pentru nu știu ce autorizație ”pe repede înainte”. Există varianta să se treacă la procent dintr-o anumită valoare.

Atenție, materialul de față se referă la ceea ce se întâmplă, în general, în instituțiile din administrația publică centrală și locală! Asta nu înseamnă că nu există oameni corecți în primării și direcții ale acestora și că nu există personal profesionist care își face cu desăvârșire treaba. Cine nu a intrat, însă, cu treabă într-o asemenea instituție nu are cum să înțeleagă și îi este ușor să critice. (foto click: www.nudaspaga.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here