Acasă Politic Cu Dragnea, cu Plumb, PSD încearcă să se redreseze

Cu Dragnea, cu Plumb, PSD încearcă să se redreseze

DISTRIBUIȚI

Plumb-Dragnea1

Liviu Dragnea a anunțat, la 21 iulie, cu o zi înaintea CExN, că va intra în cursa pentru conducerea interimară a PSD, după ce își făcuse deja cunoscută intenția de a candida cu câteva zile în urmă. „În urma discuțiilor pe care le-am avut în ultimele zile cu foarte mulți colegi, majoritatea din Comitetul Executiv, dar și colegi din teritoriu, am decis ca mâine (n.r. miercuri, 22 iulie) să cer votul de încredere al colegilor din CExN, pentru a prelua atribuțiile președintelui PSD în urma demisiei dlui Victor Ponta”, a afirmat Liviu Dragnea.

Până la 21 iulie 2015, singura care își anunțase, oficial, candidatura pentru conducerea PSD era actualul președintele interimar al PSD, Rovana Plumb.

Și numele președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost vehiculat pentru o candidatură la conducerea PSD, însă acesta a precizat, la 15 iulie 2015, că Rovana Plumb este „în acest moment” cea mai bună soluție pentru conducerea PSD. „Dacă voiam să candidez la vreo funcție, așa cum spunea presa, sunt destul de matur și sunt destul de vechi în partid ca să-mi anunț o candidatură. O consider pe Rovana Plumb în acest moment cea mai bună soluție (…) Este președintele cu care mergem noi, ca propunere a BPN, la Comitetul Executiv”, a declarat Zgonea.

Convocarea Comitetului Executiv pentru 22 iulie 2015, a fost decisă în cadrul Biroului Permanent Național (BPN) al PSD, din 15 iulie 2015, în cadrul căruia președintele interimar al PSD și președinta Consiliului Național, Rovana Plumb, a fost desemnată să asigure în continuare interimatul la conducerea partidului, cel puțin până la ședința CExN din 22 iulie 2015.

Președintele interimar al partidului, Rovana Plumb, a anunțat, la finalul BPN, că în Comitetul Executiv se va discuta despre continuarea guvernării și despre măsurile pe care partidul le va lua în perioada următoare. Rovana Plumb a mai precizat, în același context, că își va anunța colegii din teritoriu în legătură cu „dorința de a continua interimatul până la organizarea congresului”.

În intervalul cuprins între BPN din 15 iulie 2015 și CExN din 22 iulie, au existat mai multe schimburi de replici între reprezentanții de la vârful PSD pe tema conducerii partidului, precum și cu privire la data următorului congres.

S-au conturat astfel două curente cu privire la necesitatea de a pune în discuție, în Comitetul Executiv din 22 iulie 2015, funcția de președinte interimar, dar și cu privire la momentul organizării următorului congres al PSD. Pe de o parte, fostul președinte al PSD, Victor Ponta, consideră că președintele interimar asigură, în mod automat, interimatul până la următorul congres.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD la nivel național, a declarat, în mai multe rânduri, că se va decide în cadrul Comitetului Executiv din 22 iulie 2015 cine va gestiona conducerea PSD. „PSD nu este un partid care poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid așezat. Acum este nevoie de o legitimare în CExN. Nu există nimeni în funcția de președinte interimar, deci noi nu avem președinte interimar, avem președinte care și-a dat demisia și este un loc gol”, a mai spus Liviu Dragnea, la 13 iulie 2015.

În ceea ce privește data congresului, Rovana Plumb și Victor Ponta consideră că următorul congres al PSD ar trebui să aibă loc la termen, după alegerile parlamentare din 2016, în timp ce Liviu Dragnea susține că ar fi mai oportună convocarea congresului în toamna lui 2015. „Doar Comitetul Executiv poate stabili data congresului. Cel mai corect cred că ar fi ca acest congres să aibă loc la termen, după alegerile locale și alegerile parlamentare”, a susținut Rovana Plumb, la 17 iulie 2015.

La rândul său, Dragnea a precizat, la 21 iulie, că „PSD are, la ora asta, o hotărâre a Consiliului Național, oficial, atunci când Rovana Plumb a fost aleasă președinte al Consiliului, care stabilește congresul partidului în noiembrie. Pentru a modifica data Congresului este nevoie de un alt Consiliu Național”.

Consiliul Național al PSD din 20 martie 2015, a decis să organizeze congresul partidului pentru alegerea conducerii în luna noiembrie a anului 2015.

Rovana Plumb a fost desemnată președinte interimar al partidului, la 24 iunie 2015, printr-o decizie a președintelui PSD, Victor Ponta, până la întoarcerea acestuia din Turcia. Premierul s-a întors din vizita medicală din Turcia, la 8 iulie 2015, iar, la 12 iulie, a anunțat că se retrage de la conducerea PSD.

La rândul său, Victor Ponta a fost ales președinte al PSD, la Congresul din 20-21 februarie 2010, fiind reconfirmat în funcție, la Congresul partidului din 19-20 aprilie 2013. Mandatul președintelui PSD este de patru ani.

Comitetul Executiv Național al PSD este, potrivit Statutului PSD, organul de conducere și de decizie al partidului care coordonează activitatea acestuia între ședințele Consiliului Național și se întrunește lunar sau ori de câte ori este necesar, la convocarea Președintelui PSD, a BPN sau a cel puțin o treime din numărul membrilor săi.

Comitetul Executiv Național se constituie, conform art. 157 din statut, din: membrii BPN, președinții organizațiilor PSD județene, de sector, a municipiului București, Diaspora, PSD Republica Moldova și PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului.

Președintele Comitetului Executiv Național primește, prin delegare, atribuții din partea președintelui PSD.

Alegerile interne pentru președintele PSD se desfășoară, potrivit Statutului PSD, în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru această funcție, fiind elaborat de Biroul Permanent Național al partidului și trebuind să fie aprobat de Comitetul Executiv Național.

Odată validate de Comitetul Executiv Național, alegerile interne pentru președintele PSD trebuie validate în cadrul Congresului.

Congresul Extraordinar al PSD se convoacă la solicitarea Consiliului Național, a Comitetului Executiv Național, a grupurilor parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puțin 16 consilii județene ale organizațiilor de partid. Sursa –  agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here