Acasă Editorial Românii vor primari independenți

Românii vor primari independenți

DISTRIBUIȚI

sondaj

Potrivit unui sondaj INSCOP, mai mult de jumătate dintre români ar alege un independent, fără legături politice, pentru funcția de primar la alegerile locale de anul viitor. 50,1% dintre români ar fi dispuși să îi acorde votul unei personalități locale independente, care ar candida pentru funcția de primar la alegerile locale de anul viitor (față de 53,1% în aprilie).

În același timp, 25,6% dintre respondenți resping o asemenea ipoteză (față de 22,4% în aprilie). Procentul non-răspunsurilor este de 24,3 (față de 24,5 în aprilie), precizează autorii cercetării.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 – 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

De asemenea, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare,  trei formaţiuni politice ar intra în Parlament. În topul opțiunilor de vot ale românilor conduce PNL, cu 44,5%, urmat de Alianța PSD – UNPR cu 37,1% și UDMR, cu 5,1% din voturi.

Românii nu au o opțiune clară când vine vorba de disponibilitatea de a acorda votul unui partid nou înființat.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, noul PNL (PNL+PDL) ar obține 44,5% (44,7% în aprilie), în timp ce Alianța PSD-UNPR ar înregistra 37,1% din sufragii (39,1% la măsurătoarea din luna aprilie, când a fost testată intenția de vot pentru Alianța PSD – UNPR și PC, partid aliat între timp cu PLR în cadrul ALDE), iar UDMR 5,1% dintre opțiunile exprimate (5,2% în aprilie). Pe locurile următoare în opțiunile de vot ale românilor se clasează ALDE, care ar obține 3% din voturi (față de 2,2% în aprilie când a fost măsurată intenția de vot pentru PLR, aliat între timp cu PC și formând ALDE), PMP cu 2,4% (față de 2,8% în aprilie), M10 partidul condus de Monica Macovei), măsurat în premieră în cadrul Barometrului INSCOP, cu 2,3%, PRM cu 2,1% (față de 2% în aprilie) și PNȚCD cu 1,2% (față de 1% în aprilie).

Totodată, 2,3% dintre respondenți și-au exprimat opțiunea pentru alte partide (față de 2% în aprilie). 25,5% dintre respondenți nu s-au hotărât, 9,7% declară că nu merg la vot, în timp ce 4,9% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește votul pentru un partid nou înființat, 39,5% dintre respondenți declară că nu ar acorda votul lor la viitoarele alegeri unui partid nou înființat (față de 35,8% în aprilie), 29,6% ar pune ștampila de vot pe o asemenea formațiune (față de 29,8% în aprilie), iar 25,4% nu sunt hotărâți (față de 23,6% în aprilie). Nu știu sau nu răspund – 5,5% (față de 10,8% în aprilie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here