Acasă Politic Cum ar putea arăta guvernul PSD-PNL-UDMR

Cum ar putea arăta guvernul PSD-PNL-UDMR

DISTRIBUIȚI

Cel mai probabil, președintele Klaus Iohannis va tranșa problema identității premierului, însă negocierile pentru desenarea viitorului guvern sunt anevoioase și din cauza luptei de putere între cele trei partide, în special între PSD și PNL, dar și a dorinței sau a refuzului unora dintre liderii acestora de a face parte din Executiv.

De exemplu, Mihai Tudose, fost premier și actual europarlamentar, vehiculat drept ministru al Economiei și chiar al Apărării, nu-și dorește să renunțe la postul de la Bruxelles pentru a se muta înapoi la București.

Colegul său, Sorin Grindeanu, văzut ca posibil vicepremier sau ministru al Transporturilor, și-ar dori mai degrabă o funcție de conducere în Parlament.

După ultimele discuții dintre cele trei partide, Guvernul PSD-PNL-UDMR ar putea avea 21 de ministere. Pe lângă ministerele deja existente, ar urma să apară un minister pentru mediul de afaceri, un minister pentru familie și, posibil, un minister pentru diaspora. De asemenea, s-a discutat despre înființarea unui minister pentru turism. Din cele 21 de ministere, 3 ministere a putea ajunge la UDMR, iar cele două partide, PNL și PSD, să împărtă câte 9 ministere fiecare.

Sunt câteva nume date ca sigure în viitorul guvern, este vorba de minstrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sau ministrul Energiei, Virgil Popescu. De asemenea, este foarte posibil ca Lucian Bode să rămână la Interne, dacă ministerul Apărării va merge la PSD. Raluca Turcan ar putea fi ministru al familiei, dacă PSD va insistat să primească portofoliul de la Muncă.

Social democrații vor să intre în guvern cu prima garnitură de lideri politici. Astfel, la Sănătate va merge Alexandru Rafila, pentru ministerul Transporturilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu, la Muncă ar putea fi Marius Budăi, în timp ce la Agricultură este dat ca variantă Adrian Ionuț Chesnoiu. La Cultură, ministerul ar putea ajunge la Vasile Dîncu. PSD mai vrea ministerul Finanțelor, Economiei, sau Mediu.

Nu s-a ajuns la niciun acord pentru ministere importante, cum ar fi Fondurile Europene, IMM-uri sau Digitalizare.

UDMR va păstra Ministerul Dezvoltării și ar putea rămâne și cu portofoliile de la Tineret și Sport și Mediu.

Până la finalul săptămânii schița viitorului cabinet ar trebui finalizată, astfel încât săptămâna viitoare noua coaliție PSD-PNL-UDMR să depună la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare. Votul de învestitură ar putea fi dat până pe 18 noiembrie. – sursa: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here