Acasă Info Local DE LA BRĂNEȘTI LA BRUXELLES

DE LA BRĂNEȘTI LA BRUXELLES

DISTRIBUIȚI

pozadialog cu ANDREI OCTAVIAN CIOZVARDĂ DIACONESCU, lider al Tineretului Forța Civică Ilfov 

Andrei are 26 de ani. Este un tânăr inginer, cu o mică afacere în domeniul IT. Absolvent al UTCB – Automatică și Informatică Aplicată, și-a terminat studiile la Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie și a a finalizat un master în ingineria telecomunicațiilor. Intenționează să ajungă în Parlamentul European, ca reprezentant al Românei. Am discutat despre saltul pe care vrea să îl facă, de la Brănești la Bruxelles.

Călin Matei: Nu sunteți cam tânăr pentru politică?

Andrei Ciozvadă Diaconescu: Deloc. Poate nu am o vârstă venerabilă. Am, în schimb, ceva experiență de viață. De-a lungul timpului, fie ca student, fie ca antreprenor în IT, m-am lovit de lucruri care mi se par că nu funcționează cum ar trebui într-o societate normală, iar cum societatea nu poate funcționa în absența politicului, m-am hotărât că, dacă vreau să mă implic în schimbarea acestor lucruri, trebuie să o fac în mod organizat, adică în politică. Chiar și în statele nedemocratice există partide politice. E adevărat, acolo nu se acceptă pluralismul politic sau este doar mimat, dar tot deciziile politice sunt cele care dau direcția de dezvoltare a societății. Așa că pentru a putea schimba ceva este nevoie de implicare în politică. Din partea cât mai multor tineri, în primul rând a celor care își asumă deschis dezvoltarea conștiinței civice, a celor care vor și știu să își respecte îndatoririle, inclusiv morale, față de țara în care s-au născut și să își ceară corect drepturile.

Mi s-a sugerat că, dată fiind vârsta, așa cum spuneți, sub 30 de ani, să intru și să activez în organizații neguvernamentale. Atât doar că nu în ONG-uri se decide drumul unei țări, ci prin decizia politică. Prin ONG-uri se poate trage un semnal de alarmă sau se poate influența.

Rep.: Care sunt acele probleme atât de grave care spuneți că v-au împins spre politică?

A.C.D.: Din acest punct de vedere cred că lipsa cea mai mare de respect pe care o societate o arată față de memebrii săi este corupția. Poate peste nepăsare, peste indolență mai treci cu vederea, deși nici acestea nu au ce căuta într-o relație bazată pe respect, dar față de corupție cred că nu trebuie să închidem ochii. Ne-am obișnuit să dăm vina pe sistem și să acceptăm, fără împotrivire, asemenea situații. Nu este deloc așa. Eu nu vreau să mai fie așa și de aceea cred că niciodată nu este prea devreme să intri în politică dacă vrei să încerci să faci lucrurile să funcționeze. Dăm vina pe oricine altcineva, mai puțin pe noi înșine, când acceptăm să ”ungem” sisteme anchilozate, în loc să ne asumăm minima responsabilitate de a ne cunoaște și cere drepturile și de a nu accepta mecanismele corupției. Privim cu admirație spre ”sisteme” care funcționează , dar ne temem să ne punem, la rândul nostru, în mișcare.

Rep.: De ce Forța Civică?

A.C.D.:  Mihai Răzvan Ungureanu reprezintă un model pentru mine. Este o persoană integră, are ținută morală, ceea ce la politicienii zilelor noastre vedem destul de rar. Din punctul meu de vedere, creed că are toate calitățile de a fi următorul nostru președinte. Iar Forța Civică este formată din oameni noi, fără clienți politici, pentru că nu sunt prinși în mecanismele ”baronilor”. Nu au avut timpul și nici contextul pentru a ajunge în asemenea mecanisme.

Cred că dacă vom avea această șansă, împreună vom face revoluția morală de care România are nevoie.

Rep.: Am înțeles cu implicarea politică. Dar, o candidatură direct pentru alegerile europarlamentare?

A.C.D.: Vă contrazic. Aceasta nu este prima mea competiție politică. Prima a fost cea în interiroul partidului, când în 2013 am câștigat președinția organizației de tineret și studenți Forța Civică  (OTS-FC) – filiala Ilfov. Apoi, de la începutul acestui an, din februarie, și pe cea de vicepreședinte la nivel național al OTS. Așa că, atunci când mi s-a propus să candidez la alegerile europarlamentare din 25 mai a.c. nu am respins apriori propunerea. Este adevărat, este un nivel înalt, dar niciodată nu vei reuși să faci ceea ce îți propui dacă îți stabilești obiective mici. Așa că am decis să candidez.

Rep: În general, electoratul român este slab informat în legătură cu ceea ce înseamnă alegerile europarlamentare și cu importanța lor pentru următorii ani…

A.C.D.:  Oamenii nu știu pentru că nu vor să știe, pe de o parte, iar e de altă parte, dacă priviți cu atenție, nici politicienii cu experiență nu prea sunt interesați să le explice. Ei ar trebui să știe de ce este important să voteze și ce efecte poate avea, în timp, votul pe care l-au exprimat. Că în funcție de lista pe care au ales-o se formează majoritățile parlamentare europene și că acestea sunt cele care decid traseul legislativ al întregii Uniuni Europene pentru următorii ani. Că deciziile care îi privesc vor fi mai de stânga sau mai de dreapta în funcție de aceste majorități.

Dar la fel de important este ca oamenii să înțeleagă că a primi cadouri de la partide sau politicieni este un act de corupție. Și din partea celor care le oferă, și din partea celor care primesc. Ar trebui să înțeleagă că, ori de câte ori acceptă o asemenea propunere, sunt părtași la un act de corupție. Mai mult, nimic nu este gratis. Tot ceea ce primesc este, într-un fel sau altul, din banii lor și că îl vor plăti înzecit în următorii ani. Îmi doresc ca în campania electorală care stă să înceapă să nu mai întâlnim astfel de situații, să fie o campanie curată, așa cum sunt și intențiile noastre, ale tinerilor din politică, să putem să demonstrăm că entuziasmul și energia noastră, ale tinerilor, pot schimba lucrurile. Avem nevoie de asta, la fel cum avem nevoie și de experința celor mai vechi în politică, dar integri.

Rep.: Politica la nivel european are alte priorități decât cele care sunt în politica internă și unde, în cele din urmă, trebuie să se regăsească. Ce proiecte de o asemenea anvergură aveți?

A.C.D.: În perioada studiilor la Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie am văzut că și în alte state există aceleași probleme ca la noi: șomajul în rândul tinerilor este foarte mare, mulți sunt nevoiți să lucreze în alte domenii decât cele pentru care sunt calificați. Asta înseamnă că sistemele educaționale nu oferă perspective palpabile pentru tinerii absolvenți.

Unul dintre proiectele pe care mi le-aș dori să le văd realizate privește exact această zonă, a tinerilor. Este vorba de un proiect în doi pași.

Pentru început, mă gândesc la introducerea reală a orelor de consiliere profesională în perioada studiilor liceale. În prezent, dacă întrebi un elev care va absolvi învățământul liceal, nu are o perspectivă clară asupra viitorului lui profesional. Nu știe ce va face după terminarea liceului. Este o situație foarte gravă, care poate fi rezolvată printr-o consiliere profesională profesionistă. Prin familiarizarea liceenilor cu condițiilor reale din piața muncii, prin testarea corectă și realistă a aptitudinilor elevilor, astfel încât și tânărul, dar și părinții, să aibă o imagine cât mai aproape de realitate a ceea ce se poate, dar și asupra parcursului profesional al viitorului, astfel încât să devină un angajat competitiv, nu o persoană asistată.

Ulterior, cred că ar trebui introdusă, obligatoriu, o perioadă de minim 6 luni, dacă nu chiar un an, de practică obligatorie, la un angajator, încă din timpul facultății. În Marea Britanie studenții care nu sunt în an terminal sunt obligați să facă un an de practică la un angajator din domeniul de studiu, după care revin și finalizează studiile. Angajatorii pot fi încurajați să angajeze cu contracte de un an prin eliminarea impozitelor aferente angajării acelei persoane. Rezultatul acestei practici este că la finalizarea studiilor absolventul are un minim de experiență revelvantă în domeniu și un contact format cu piața muncii.

1 COMENTARIU

  1. Tin sa imi exprim exaltarea fata de existenta unui nou profil de candidat. Felicitari!!
    Chiar daca Andrei este tanar tin sa precizez ca este un om exceptional, un coleg foarte bun si in preajma caruia iti face placere sa te afli!
    Andrei iti urez mult succes si sper sa ajungi acolo unde ti-ai propus, avem nevoie de oameni abitiosi si luptatori ca tine. Sper ca sacrificiile facute de tine sa aibe numai rezultate bune si sa te vedem in functia pe care o meritati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here