Acasă Info Local DECANUL BAROULUI ILFOV, SUCCES LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

DECANUL BAROULUI ILFOV, SUCCES LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

DISTRIBUIȚI

La 12 decembrie 2013, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituționale dispozițiile articolelor 1 și 3 din OUG nr.10/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicată, Legii nr.290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herta, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr.393/2006 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea fostului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor, în urma aplicării Protocolului privitor la câteva insule de pe Dunăre și la un schimb de comune între România și Iugoslavia.

Hotărârea CCR a fost luată ca urmare a invocării excepției de neconstituționalitate într-un dosar care avea ca obiect obligarea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților la efectuarea plății pentru despăgubirile stabilite atât în baza Legii nr.9/1998 cât și în baza Legiii nr. 290/2003. Cel care a ridicat excepția a fost avocatul dr. Nicolae Șerban Lovin, decanul Baroului Ilfov. Acesta spune, potrivit www.luju.ro, că statul nu se poate prevala de faptul că resursele sale bugetare sunt prea mici pentru a putea despăgubi toate persoanele îndreptățite. Întrucât ANRP invocă în apărarea sa prevederile OUG nr.10/2013 conform cărora plata despăgubirilor “se face în tranșe anuale egale, eșalonat pe o perioadă de 10 ani, începând cu anul următor datei emiterii titlului de plată, iar cuantumul unei tranșe nu poate fi mai mic de 20.000 lei, era necesar un control de constituționalitate deoarece încălcau dispozițiile art. 16 din Constituție care prevede că cetățenii României sunt egali în fața legii fără privilegii și fără discriminări: “Era vădit neconstituțional eșalonarea tranșelor pe o perioadă de 10 ani, în condițiile în care până în februarie 2013 s-au făcut plăți în două tranșe pe o perioadă de maxim 2 ani consecutivi”.

Decanul Baroului Ilfov a arătat că statul nu se poate prevala de faptul că resursele bugetare sunt prea mici pentru a putea despăgubi toate persoanele îndreptățite. Nu în ultimul rând, OUG nr. 13/2013 încălca principiul neretroactivității legii civile, precum și dreptul de proprietate. – C. MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here