Acasă Economie Declarația unică are un nou termen de depunere în 2021

Declarația unică are un nou termen de depunere în 2021

DISTRIBUIȚI

Declarația unică are un nou termen de depunere în 2021. Dacă obţineți venituri din activităţi independente sau alte surse extrasalariale, termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor este 25 mai, în loc de 15 martie.

Declaraţia unică trebuie depusă de persoanele fizice autorizate şi de alte persoane care obţin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende.

Prin intermediul declaraţiei unice depuse anul acesta, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

ANAF a lansat, în dezbatere publică un proiect pentru modificarea modelului declaraţiei unice. Schimbările sunt necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020. Persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS). În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe. Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon care se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii. Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here