Acasă Economie Deputatul de Ilfov Cornel Zainea arata cu degetul

Deputatul de Ilfov Cornel Zainea arata cu degetul

DISTRIBUIȚI

USR a organizat, în Parlament, o dezbatere cu tema ”Planul Național de Gestiune a Deșeurilor și taxa de depozitare – instrumente necesare evitării infringementului pe deșeuri în România”. Dezbaterea a fost condusă de senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei de Mediu a Senatului, care a anunțat începerea unei anchete parlamentare privind situația deșeurilor în România.

În cadrul dezbaterii, s-a discutat despre stadiul actual al Planului Național de Gestiune a Deșeurilor, concluzia principală fiind că responsabilitatea organizării activității de salubritate revine autorităților locale, în condițiile în care instrumentele disponibile la nivelul Ministerului Mediului sunt insuficiente pentru a se asigura de îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel național.

”Cifrele prezentate de autorități în cadrul dezbaterii sunt alarmante: două sisteme de management integrat al deșeurilor finalizate și 12 în pregătire, dintr-un total de 32, 68 de gropi de gunoi neconforme au ajuns la Curtea Europeană de Justiție, dintre care șase fără vreo perspectivă de închidere. În acest context, vom demara o anchetă parlamentară a Comisiei pentru Mediu a Senatului, având ca obiect situația deșeurilor în România. Vom analiza principalele probleme din domeniu, atât din perspectiva infringementului, cât și a tuturor situațiilor care au un impact major asupra sănătății și a mediului”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

În cadrul dezbaterii, au fost discutate, de asemenea, argumentele pro și contra suspendării taxei de depozitare la groapă, în acest context fiind lansat de deputatul Cornel Zainea un policy brief care conține o parte din soluțiile pe care USR le propune pentru evitarea infringementului pe deșeuri.

”Taxa de depozitare este utilă și este un instrument important de încurajare a reciclării. Modul populist în care PSD-ul a ales să elimine acest instrument vital pentru gestiunea eficientă a deșeurilor în țara noastră demonstrează lipsa de interes și de responsabilitate pentru stabilirea unei strategii în domeniu pe termen lung. USR atrage atenția că suspendarea acestei taxe va conduce la o nouă procedură de infringement, cu costuri imense ce vor fi suportate de către populație”, a declarat deputatul Zainea.

Participanții la dezbatere au discutat și despre oportunitățile și costurile construirii unui incineratoar de deșeuri, concluzia fiind că incinerarea nu este reciclare și este necesară introducerea unei taxe de incinerare, care să acționeze ca un catalizator pentru atingerea țintelor de reciclare asumate de România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − 8 =