Joaca de-a codurile
Miercuri, 20 septembrie, primarul general al Capitalei și un reprezentant al Administrației Națioanle de Meteorologie anunțau, la orele 16.00, încercând să linistească populația, că pe rețelele de socializare au apărut informații ”false” despre vremea rea care urma să vină. Gabriela Firea: “Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit aceste informaţii false”.
Dar pentru haosul creat de autorități cine răspunde? Au existat avertizări oficiale care au și rămas în vigoare, iar Firea a enumerat care vor fi cele mai afectate cartiere din Bucureşti: cele din nord-estul, Băneasa şi Colentina, și cele din sud-vest, Drumul Taberei Militari, Rahova, 13 Septembrie, Sălaj și Ferentari. Mai mult, în dimineața aceleiași zile autoritățile locale au anunțat că școlile din București și Ilfov trebuie să se închidă la orele 17.00, iar pe străzile Capitalei a fost haos general. Angajații, inclusiv corporatiții – așa cum le place unora să li se spună – au plecat mai devreme de la serviciu ca să nu îi prindă prăpădul pe drum, iar polițiștii locali, în exces de zel, așa cum le e obiceiul, au gonit oamenii din parcuri.
Furtuna nu a avut intensitatea anunţată de autorităţi și nici nu a lovit toate zonele prognozate. În multe dintre zonele anunțate a bătut doar vântul, iar mașinile au rămas pline de praf.
A fost un episod scurt de vijelie, însoţită de vânt puternic şi grindină. Au fost rupți 13 copaci. Din păcate, unul a căzut peste un bărbat de 42 de ani, care a murit. Avertismentele i-au speriat pe oameni, care au stat în case, după orele 19.00, astfel că oraşul a fost aproape pustiu.
Interventii in Ilfov
În judeţul Ilfov pompierii militari au acţionat pentru scoaterea apei din opt imobile inundate și pentru îndepăratea unui copac căzut pe stradă. A căzut grindină în Balotești, Otopeni și Corbeanca, dar furtuna nu a avut, nici aici, intensitatea așteptată de autorități.
Potrivit ANM, autoritățile locale ar trebui să cunoască faptul că semnificația codului galben prevede fenomene meteorologice temporar periculoase, dar obişnuite.
În iarna anului trecut, în Capitală a fost anunțat cod portocaliu de viscol, însă realitatea nu a fost nici pe departe cea prognozată. Totuși, școlile au fost închise, iar în rândul populației s-a produs panică. – CALIN MATEI