Acasă Cultura Descoperire neașteptată

Descoperire neașteptată

DISTRIBUIȚI

O nouă oală veche pentru colecția viitorului Muzeu al Oalelor de Pisc 

George V. GRIGORE

Undeva, într-un colț al satului de olari Piscu din comuna Ciolpani a județului Ilfov se ridică încet și sigur silueta unui viitor muzeu al culturii și tradițiilor strămoșești. Este vorba despre Muzeul Oalelor de Pisc, gândit și creat pas cu pas de familia Scripcariu.

Dacă acel corp de clădiri care urmează a deveni muzeu încă așteaptă ceva sponsorizări spre a lua forma finală, colecția de vase ceramice vechi ”made în Piscu” se îmbogățește pe zi ce trece. Astfel zilele trecute, o nouă oală veche a intrat în colecție, aceasta fiind găsită în comuna Brănești, pe 11 martie, cu ocazia ”descinderii” efectuate la Festivalul Cucilor, manifestare de amploare care a avut loc aici.

Oala a fost cumpărată acum 60 de ani, la Brănești, din căruța unui olar de la Piscu. A fost folosită pentru făcut borș, apoi păstrată în gospodăria fierarului Ilie Radu, în amintirea mămichii acestuia care a cumpărat-o și a folosit-o.

Așa oale făceau puține familii de olari la Piscu, respectiv trei. În prezent nu mai face nimeni. Privindu-i frumusețea și gândind utilitatea sa de zeci și zeci de ani, putem să îi spunem ”Bine ai revenit în satul în care te-ai născut, bătrână oală de borș!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here