Acasă Anchete DNA ANCHETEAZĂ O RETROCEDARE CARE PRIVEȘTE TERENUL PE CARE SE AFLĂ...

DNA ANCHETEAZĂ O RETROCEDARE CARE PRIVEȘTE TERENUL PE CARE SE AFLĂ COMPLEXUL DORALY DIN AFUMAȚI

DISTRIBUIȚI

Doraly

Cazul Doraly şi artificiile financiare făcute de proprietarul firmei, în strânsă colaborare cu HSBC, cea mai mare bancă britanică, au depăşit de mult graniţele ţării, scrie puterea.ro

 După ce ediţia germană a Huffington Post a dezvăluit cu ceva timp în urmă ilegalităţile de la Doraly, sub titlul ”Spălarea banilor: Un sistem al groazei”, autorităţile americane s-au sesizat şi au demarat anchete care sunt încă în desfăşurare. Presa germană vorbeşte de ”spălarea” unei sume de cel puţin 200 de milioane de euro, sumă care ar fi fost deja documentată de autorităţi. În România, procurorii DNA anchetează şi o retrocedare ilegală care priveşte terenul pe care se află Complexul Doraly, valoarea acestuia fiind de opt milioane de euro.

Prima tranzacţie imobiliară – În anii ’90, familia Dorina şi Gheorghe Iaciu a înfiinţat Complexul Doraly, la care deţinea 100% din acţiuni, pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Afumaţi. Pe 30 iulie 2008, cei doi soţi anunţau în presa românească şi britanică investiţia de 104 milioane de euro făcută de fondul de investiţii HEAREF, parte al gigantului HSBC, holding financiar-bancar global, cu sediul la Londra. Anunţul a fost făcut de Matthew Hunt, manager al HSBC, iar King Sturge, companie internaţională specializată pe domeniul imobiliar, a recunoscut tranzacţia. HEAREF este un fond specializat pe investiţii imobiliare în Europa, cu o valoare de peste un miliard de euro. La scurt timp, Nicoleta Şoimu a revendicat un teren de circa 9 ha pe care fusese construit Complexul Doraly. Pentru a stinge conflictul, Gheorghe Iaciu a cumpărat drepturile litigioase de la aceasta. Prima performanţă a lui Iaciu a fost să încaseze bani de două ori pentru acelaşi teren. El a luat de la HSBC cei 104 milioane de euro şi, în regim de urgenţă, a încasat despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) – alte 8 milioane de euro pentru teren, parte din sumă fiind acordată prin acţiuni la Fondul Proprietatea. Dosarul este anchetat de DNA, iar Iaciu a fost chemat de procurori de câteva ori să dea explicaţii.

Potrivit ediţiei germane a Huffington Post, care a anchetat cazul, preţul real de achiziţie a Complexului Doraly din Afumaţi, pentru care HSBC pretinde că ar fi plătit 104 milioane de euro, este de numai 13 milioane de euro. Acesta este de fapt preţul de achiziţie declarat în bilanţurile companiilor care au fost create special pentru spălarea banilor: EMD Investment, firmă a familiei Iaciu, şi HEAREF Luxemburg România. HSBC nu a plătit investiţia din banii ei sau ai băncii-mamă din Londra, ci ”a luat credite de la două bănci greceşti falimentare – Alpha Bank şi Piraeus Bank”, se spune în articol. Explicaţia este că HSBC Londra ar fi făcut verificări atente privind investiţia şi nu ar fi aprobat tranzacţia. Toate transferurile de bani s-au efectuat printr-un sistem de firme-fantomă, cele mai importante fiind HEAREF Luxemburg şi EMD Investment. Celelalte ”fantome” identificate de autorităţi sunt Iacovira, cu sediul în Cipru, şi firma cu numele Baloo Limited, declarată în România ca fiind înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Ambele firme aparţin familiei Iaciu.

”După informaţiile serviciilor secrete britanice, firma Baloo Ltd nu există. O asemenea firmă se găseşte însă în Malta”, se spune în articol. Ziariştii germani relatează că autorităţile au dezvăluit că Alpha Bank a acordat HSBC Luxemburg un credit de 74 milioane de euro, singura garanţie fiind firmele Iacovira şi Baloo Ltd. ”În anul 2011, HSBC a efectuat un management buyout, din care a apărut firma Infrared Capital Partners, care a preluat partea HSBC din Complexul Doraly. Dar HSBC Luxemburg deţine încă 19,99% din Infrared Capital Partners şi oamenii-cheie care au încheiat afacerea la Bucureşti, precum sistemul de spălare de bani România – Luxemburg – Cipru – Malta – Insulele Virgine Britanice sunt neschimbate”, precizează autorul. Prima fraudă a afacerii este declaraţia falsă privind preţul de cumpărare anunţat în presa de specialitate, nu de 104 milioane, ci de 13 milioane de euro.

”Cea mai mare bancă euopeană, cu ajutorul unei marionete din Bucureşti (Iaciu), a luat un împrumut de 75 de milioane euro de la Alpha Bank, singura garanţie fiind firmele-fantomă Baloo Ltd şi Iacovira. Suma totală de 104 milioane a fost acordată în mai multe tranşe de credit şi de banca Pireus, dar banii nu au ajuns în Bucureşti la Doraly, ci s-au pierdut în drum spre Malta şi Insulele Virgine”, comentează autorul.

Americanii s-au alarmat – Banca britanică HSBC este listată la bursa din New York, iar o asemenea fraudă de spălare a banilor ar putea produce panică în rândul investitorilor americani. De aceea, în urma articolului apărut în Huffington Post, au început anchetele. Potrivit documentelor, în 2011 HSBC a fost sancţionată în SUA cu suma de două miliarde de dolari pentru finanţarea cartelurilor de droguri din Mexic şi Columbia. HSBC şi-a recunoscut vina, a plătit banii şi a acceptat un regim de supraveghere pe cinci ani. Astfel că o nouă anchetă penală s-ar putea finaliza cu condamnarea întregii conduceri a băncii şi cu redeschiderea vechiului dosar.

Complexul Doraly este considerat de autorităţiile americane ca o firmă cu risc înalt de finanţare teroristă – ”Complexul Doraly este considerat de autorităţiile americane ca o firmă cu risc înalt de finanţare teroristă, având în vedere componenţa celor care s-au stabilit acolo”, comentează autorul, care vorbeşte despre comunitatea arabă în jurul căreia funcţionează Complexul Doraly. El se întreabă cum a reuşit HSBC să spele bani pe reţeaua lui Iaciu fără să fie controlată de Financial Intelligence Units, care este obligată să facă asemenea verificări. În plus, nici autorităţile de control româneşti nu şi-au făcut treaba, respectiv DIICOT, condus de Alina Bica la acea vreme, şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. El acuză în egală măsură şi instituţii europene.

Vulnerabilităţi europene – ”Echipa de monitorizare şi audit al băncii HSBC a fost KPMG şi PwC, ambele având în Bucureşti sedii cu centre de monitorizare a fraudelor în domeniul imobiliar. Nici KPMG, nici PwC nu au anunţat autorităţile din Marea Britanie, deşi toate documentele din Luxemburg sunt publice şi pot fi solicitate de oricine şi oricând. O firmă de audit ar fi trebuit să vadă diferenţele din declaraţiile atât la credite, cât şi la sumele de achiziţie. HEAREF Luxemburg era clientul băncii germane HSBC Trinkaus, care ar fi trebuit să monitorizeze şi să verifice tranzacţiile, dar nici asta nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, întrebată dacă HSBC are informaţii despre Gheorghe Iaciu, răspunsul oficial al băncii din Londra a fost că „nu există legături de afaceri”, se spune în articol. Cazul este anchetat acum în mai multe ţări, precum Belgia, Germania şi SUA, dar sistemul continuă să funcţioneze.

Suspiciuni de finanţare a terorismului – Ziariştii germani au mers şi pe urmele lui Gheorghe Iaciu şi au descoperit că acesta deţine proprietăţi şi în SUA. Ei se întreabă acum dacă HSBC a mutat banii spălaţi către SUA ”prin simplul truc de cumpărare a terenurilor şi a caselor americane”, dar în spate să fie un transfer de bani către reţelele teroriste. Jurnalistul este convins că sistemul nu este controlat din mai multe motive, principalul fiind corupţia autorităţilor din România. Din datele colectate până acum, şi care pot fi demonstrate, se poate spune că prin sistemul Iaciu s-au fraudat cel puţin 200 de milioane de euro, dar se suspicionează sume mult mai mari, mai scriu gazetarii de la Puterea.

Gheorghe Iaciu și investitiile acestuia in dezvoltatorul imobiliar Impact l-au propulasat printre cei mai importanti oameni de afaceri, acesta detinand o participatie de peste 45.48% din actiunile firmei. Gheorghe Iaciu a cumparat in 2014 centrul comercial Moldova Mall din Iasi de la fondul de investitii Equest Balkan Properties. Acesta a mai investit in Doraly Expo Merket din Afumati si Doraly Mall din Constanta. De asemenea, Iaciu detine pachetul majoritar in cadrul SIF Muntenia, avand o participatie de 5%. – sursa – Puterea

3 COMENTARII

  1. Gravăchestiunea cu riscul de finanțare teroristă! Nu știu, serviciile românești ar trebui să monitorizeze atent ceea ce se întâmplă și dacă se confirmă SĂ SE STÂRPEASCĂ AȘA CEVA!

  2. Dan Lucian Vladescu consilier al ministrului justiției dar și al teroristului yassin este și avocatul lui iaciu…..Potrivit presei se ocupa cu activitate de lobby pt mega moschee. …ce mică e lumea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here