Acasă Economie Drone antipoluare

Drone antipoluare

DISTRIBUIȚI
A MQ-9 Reaper, assigned to the 556th Test and Evaluation Squadron, armed with an AIM-9X missile sits on the flightline, Sept. 3, 2020, at Creech Air Force Base, Nev. The MQ-9 successfully employed a live air-to-air test of an AIM-9X Block 2 missile against a target BQM-167 drone simulating a cruise missile. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Haley Stevens)

Garda de Mediu va fi dotată în acest an cu 46 de drone (din care 21 autolaboratoare complet echipate pentru monitorizarea calității aerului) cu care vor fi monitorizate în special zonele cunoscute ca având risc ridicat de poluare.

Cumpărarea dronelor va fi făcută din fonduri europene, în cadrul unui proiect derulat de GNM în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM ) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială ”Elie Carafoli” (INCAS Bucureşti). Contractul, în valoare de peste 57 milioane lei (din care peste 48 de milioane fonduri nerambursabile) a fost semnat, iar livrarea dronelor va începe în luna iunie și se va încheia până la sfârșitul anului.

Dronele vor avea senzori şi echipamente specifice activității de inspecție şi control și vor fi operate de  Comisariatele Gărzii de Mediu judeţene. O atenție deosebită a fost acordată județelor cu un risc accentuat de poluare a aerului prin arderile necontrolate de deșeuri.

În paralel cu cumpărarea dronelor, Ministerul Mediului va dezvoltare o platformă pentru managementul sistemelor aeropurtate (dronelor), care va îngloba atât date de la RNMCA, rețele independente de monitorizare a calității aerului, cât şi date stelitare.

Scopul întregului proiect este îmbunătățirea sistemului național de evaluare și monitorizare a calității aerului, prin creșterea acurateței informațiilor specifice și a capacității de răspuns la episoadele de poluare, cu obiectiv final îmbunătățirea condițiilor de mediu din zona urbană și luarea măsurilor de reducere a poluării aerului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here