Acasă Editorial Duelul

Duelul

DISTRIBUIȚI

 Antuanela ROȘIORU

Duelul recentelor declarații președinte-premier face parte, din punctul meu de vedere, nu doar din poziționarea pre-electorală a celor doi competitori, ci dintr-un joc de rol, asumat, de resetare, reașezare a societății românești.

Dincolo de săgețile politice aruncate de ambele părți, de înțeles într-o competiție electorală, dar balast politic atunci când avem în vedere interesul general superior, atât președintele, cât și premierul au rămas strict în rolul instituțional pe care îl au. Fiecare a spus și a făcut atât cât îi permite rolul instituțional. Președintele a anunțat că rămâne în limitele democratice, a trimis Guvernul la Parlament să ia aprobare pentru schimbările pe care vrea să le facă, și a anunțat totodată că va continua să accepte și să respecte regula jocului democratic.

La rândul său, premierul a anunțat că va merge în fața Parlamentului pentru a lua acceptul alegătorilor, prin intermediul aleșilor lor în Legislativ, pentru schimbările propuse, astfel încât să depășească impasul creat prin pasul înapoi făcut de ALDE.

Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o asemenea situație și, probabil, scena publică va trece din nou prin oarece zvârcoliri. Atât doar că, prin gestul său, președintele nu a făcut decât să confirme că respectă Constituția, că a înțeles ce înseamnă separația puterilor în stat.

Dacă vom reciti ”Raportul Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România – Pentru consolidarea statului de drept” din 2009 vom descoperi că ”ambiguitatea Constituţiei de la 1991, revizuită în 2003, rezidă în stabilirea unei structuri politice în interiorul căreia alegerea directă a şefului de stat nu este însoţită de configurarea unui set de instrumente de natură să permită exercitarea acelui gen de atribuţii care pot conduce la realizarea mandatului prezidenţial”.

Următoarea etapă a acestei rivalități președinte-premier va fi confruntarea între cele două legitimităţi: reprezentarea naţiunii de către Parlament versus reprezentarea naţiunii de către Preşedinte.

Iar tensiunea aceasta va continua, probabil, până când Parlamentul va înțelege și va corecta haosul legislativ pe care l-a creat de 30 de ani încoace. Foto: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here