30 de elevi din Brănești au devenit, din 12 februarie 2020, ambasadori ai învățământului dual. Ei vor avea misiunea de a vorbi și de a-i convinge pe viitorii absolvenți de clasa a VIII-a să-și cunoască și să dezvolte, prin învățământul profesional, abilitățile și deprinderile pe care le au. Ei vor merge împreună cu profesorii lor în localitățile din Ilfov, dar și din Giurgiu, Ialomița, Călărași – să promoveze învățământul profesional, vor discuta cu elevi de clasa a VIII-a și cu părinții lor, cărora le vor împărtăși propria experiență și avantajele învățământului dual.
La evenimentul de promovare a învăţământului profesional şi tehnic, cu accent pe învăţământul dual, din cadrul campaniei ”Meseria face diferenţa!”, care a avut loc la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești, a participat și Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, care a evidențiat oportunităţile unui traseu educațional profesional.
”Dacă suntem cu toții alături de școală și dacă înțelegem cât de importantă este educația, se pot realiza lucruri frumoase, se poate crea starea de bine în școală. Cu toții ne dorim o Românie modernă. Dar, pentru a avea o Românie modernă, trebuie să avem o Românie educată. Dragii mei, munciți în spiritul educației! Construiți-vă un parcurs educațional în care să arătați că Meseria face diferența!”, a declarat ministrul Anisie, în cadrul întâlnirii cu elevii din Brănești.
Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” valorizează experienţa elevilor săi şi a partenerilor de practică, operatori economici, în promovarea învăţământului profesional şi tehnic și a celui profesional-dual.
La această activitate au mai participat Daniel-Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov, Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov și Niculae Cismaru, primarul comunei Brăneşti.
Prin campania ”Meseria face diferența!”, Ministerul Educației și Cercetării încurajează parteneriatul între toți factorii implicați în vederea asigurării condiţiilor optime pentru educație și pregătire profesională a elevilor, în vederea unei inserţii de succes pe piaţa forţei de muncă. Săptămânal, prin intermediul acestei campaniei, elevii claselor a VIII-a pot afla meseriile care pot face diferența.
Învățământul dual este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată doar în parteneriat cu operatori economici. Cursurile durează trei ani, timp în care companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională.
În județul Ilfov, CJ Ilfov este promotorul campaniei de susținere a învățământului dual.