Acasă Economie „Europa în lume”: UE definește domeniile prioritare de cooperare cu țările și...

„Europa în lume”: UE definește domeniile prioritare de cooperare cu țările și regiunile partenere de pe întreg mapamondul

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a adoptat programele indicative multianuale ale instrumentului „Europa în lume”, care definesc domeniile prioritare de cooperare cu țările și regiunile partenere de pe întreg mapamondul pentru perioada 2021-2027. Programarea include, de asemenea, alocarea financiară pentru perioada 2021-2024 (la nivel național) și pentru perioada 2021-2027 (la nivel regional) care va sprijini această cooperare, cuantumul său total fiind de aproape 26,3 miliarde EUR. Adoptarea programelor indicative multianuale la nivel național și regional va contribui în mod semnificativ la punerea în aplicare a acțiunilor climatice, a incluziunii sociale și a dezvoltării umane, la abordarea migrației și a strămutării forțate a populației, precum și la atingerea obiectivelor în materie de gen și biodiversitate.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „Trebuie să transpunem vorbele în fapte. Investițiile din cadrul instrumentului «Europa în lume» vor asigura îndeplinirea de către UE a priorităților sale politice și abordarea cu eficacitate a nevoilor țărilor și regiunilor partenere, de la asigurarea păcii, securității și stabilității durabile până la soluționarea provocărilor mondiale, cum ar fi combaterea COVID-19 și lupta împotriva schimbărilor climatice. UE rămâne principalul donator mondial de ajutor umanitar și pentru dezvoltare și vom continua să susținem asigurarea unui viitor mai echitabil și mai prosper în întreaga lume”.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Uniunea Europeană are o lungă tradiție de cooperare bazată pe obiective și valori comune. Odată cu programarea cooperării noastre pentru perioada 2021-2027, ne angajăm ca și în următorii șapte ani să combatem inegalitățile și să sprijinim dezvoltarea favorabilă incluziunii, verde și durabilă. Multe dintre prioritățile convenite vor sprijini punerea în aplicare eficace a strategiei «Global Gateway», mobilizând resurse esențiale pentru conexiuni durabile și de încredere în beneficiul oamenilor și al planetei, răspunzând totodată celor mai stringente provocări mondiale. Sunt deosebit de mândră că programelor legate de educație ar urma să li se aloce 6 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, ceea ce reprezintă o creștere de la 7 la 13 % a cheltuielilor totale alocate acțiunii externe pe care o desfășurăm în afara vecinătății noastre. Copiilor și tinerilor ar trebui să li se ofere o șansă reală de a-și valorifica întregul potențial și de a avea un viitor mai bun.”

O abordare „Echipa Europa” care obține rezultate

Prioritățile au fost definite în consultare cu autoritățile relevante ale partenerilor și pe baza unei autentice abordări „Echipa Europa”, împreună cu statele membre ale UE, cu instituțiile financiare europene, cu BEI și BERD, precum și cu Parlamentul European. S-au organizat consultări și cu organizațiile societății civile, inclusiv cu organizațiile de femei și de tineret, cu autoritățile locale, cu reprezentanți ai sectorului privat, cu ONU și cu alți parteneri care împărtășesc aceeași viziune. Prioritățile convenite sunt în concordanță cu Agenda 2030 a ONU și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, cu Acordul de la Paris și cu strategia UE intitulată „Global Gateway”.

O serie de proiecte din țările partenere vor fi continuate în cadrul inițiativelor „Echipa Europa”, care vor beneficia de un sprijin financiar substanțial, multe dintre acestea urmând să contribuie la punerea în aplicare a strategiei „Global Gateway”. Aceste inițiative vor trebui să fie convenite, concepute, puse în aplicare și monitorizate în comun în cadrul unei abordări „Echipa Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here