Acasă Info Local EUROPOL lansează o avertizare timpurile privind apariția certificatelor fals negative privind testele...

EUROPOL lansează o avertizare timpurile privind apariția certificatelor fals negative privind testele COVID-19

DISTRIBUIȚI

Direcția Operațiuni a Europol a lansat astăzi o notificare de avertizare timpurie și a încurajat statele membre să ”împărtășească orice informații relevante cu privire la activitățile infracționale legate de certificate de test fals negative pentru COVID-19”.

În notificare, Europol arată că, pentru stoparea răspândirii COVID-19, un număr tot mai mare de țări din UE, și nu numai, cer la intrarea pe teritoriul lor dovada unui test PCR negativ la COVID-19, mai ales atunci când călătoresc dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat. Măsura privește, în general, pasagerii care călătoresc pe calea aerului și, în unele cazuri, și transportul pe calea ferată sau cel rutier.

În aceste condiții, EUROPOL semnalează că mai multe articole de presă fac referire la existența traficului cu false certificate PCR negative pentru COVID-19, și dă exemplu arestării, pe Aeroportul Luton din Marea Britanie, a unui bărbat care încerca să vândă certificate false de testare COVID-19.

Anterior au existat și ale cazuri, cum este cel de la Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, în care o rețea de falsificatori vindea călătorilor certificate PCR negative false. Suma percepută pentru documentele false de testare varia între 150 și 300 de euro.

Informațiile sugerează că, în Marea Britanie certificatele falsificate se vindeau cu 100 de lire și erau realizate prin folosirea frauduloasă a numelui unui laborator care există în realitate.

De asemenea, în decembrie 2020, Poliția Națională Spaniolă a reținut un bărbat care se ocupa cu vânzarea pe internet a certificatelor PCR false negative, pentru care cerea 40 de euro.  Și în Olanda, astfel de teste falsificate se vindeau pentru suma de 50-60 de euro, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie.

Europol a primit informații suplimentare cu privire la posibila utilizare a unei aplicații mobile de către Rathkeale Rovers Mobile Organized Crime Group, care permite infractorilor falsificarea manuală a rezultatelor testelor.

Detectarea certificatelor de test negative COVID-19 false confirmă faptul că infractorii – fie că este vorba de criminalitate organizată, grupuri sau escroci individuali – să speculeze ”oportunitățile” odată ce apar, iar această situație nu trebuie neglijată atât timp cât rămân în vigoare restricțiile de călătorie. Având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, imprimantele de calitate și diferite software-uri, infractorii sunt capabili să producă falsuri de înaltă calitate, falsificate sau documente false.

Avertizarea timpurile lansată de Europol are ca scop creșterea  gradului de conștientizare asupra producției și vânzărilor ilicite de certificate de test fals negative la COVID-19 și se cere statelor membre să semnaleze orice informații relevante cu privire la activitățile infracționale legate de astfel de documente falsificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here