Acasă Cultura Evocarea personalității Fericitului Vladimir Ghika în filatelie

Evocarea personalității Fericitului Vladimir Ghika în filatelie

DISTRIBUIȚI

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Biblioteca Academiei Române, gazda evenimentului, au inaugurat simpozionul și expoziția „Vladimir Ghika, desenator, constructor de carte”.

Cu acest prilej au susținut alocuțiuni Acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, și Părintele Francisc Ungureanu, postulator pentru cauza de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, amfitrion fiind  Acad. Niculae Noica, membru de onoare al Academiei Române, Directorul general al Bibliotecii Academiei Române.

Oficialii prezenți au elogiat atât latura religioasă, cât și artistică artistică a  Fericitului Vladimir Ghika, care a lăsat posterității o colecție impresionantă de desene, majoritatea cu tematică religioasă.

Cu ocazia Anului Jubiliar al Fericitului Vladimir Ghika, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, în parteneriat cu Romfilatelia, au lansat un produs filatelic special prezentat de Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, care a evocat personalitatea acestuia și prin intermediul emisiunii fialtelice realizate în anul 2018, cu prilejul împlinirii a 5 ani de la beatificare.

La final a fost semnat panoul filatelic omagial de către reprezentanții instituțiilor organizatoare, cărora li s-au alăturat Ciprian Olinici, secretarul de stat pentru culte, IPS Datev Hagopian, Episcopul Bisericii Armene, alte personalități din domeniul religios și cultural.

Expoziția din Sala Theodor Pallady prezintă o selecție din cărțile bibliofile și gravurile lui Vladimir Ghika, desene, ilustrații, și alte obiecte personale păstrate în Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB), ce provin din donațiile generoase ale unor colecționari. Vernisajul a fost deschis de Dr. Tereza Sinigalia, critic și istoric de artă. Curatorul expoziției este doamna Anna-Mária Orbán.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika și al Alexandrinei Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți”– așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dar și artele în tinerețe, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir pentru credința catolică. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, așezată sub semnul carității, dusă până la martiriu, ci și o operă artistică deosebită.

Romfilatelia va continua misiunea sa de promotor al valorilor culturale prin marca poștală, veritabil ambasador și martor tăcut dar eficient al evenimentelor majore naționale și universale.

3 COMENTARII

  1. […] Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Biblioteca Academiei Române, gazda evenimentului, au inaugurat simpozionul și expoziția „Vladimir Ghika, desenator, constructor de carte”. Cu acest prilej au susținut alocuțiuni Acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here