Acasă Economie EXEMPLUL PETRĂCHIOAIA

EXEMPLUL PETRĂCHIOAIA

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Cristina Tunegaru, cea care a avut curajul să semnaleze marile nereguli din învățământ și să spună de ce școala românească produce multe ”loaze”, a mai dat o palmă celor care ”i-au pus talpă” și au dat-o afară de la Școala nr. 95 din București deși obținuse 9.67 la Titularizare. A luat acum 10 și predă limba română la Petrăchioaia, în Ilfov. Mai mult, își pregătește doctoratul care are ca temă inechităţile din învăţământul românesc. Și ca exemplu pentru dascălii care câștigă tot mai mult fără a avea performanțe, doamna Tunegaru a meditat gratuit elevii corigenți, considerând că  ”repetenţia este o practică medievală care nu are ce să caute la noi în şcoală”. ”Aceşti copii merită o şansă. Sunt capabili, inteligenţi, doar că au avut ghinionul să nu obţină o medie de trecere din diverse motive. De exemplu, copiii au rămas corigenţi pentru că nu au reuşit să facă ceea ce le-a cerut dascălul de la clasă, adică să înveţe pe dinafară comentariile unor texte literare”. El, un copil corigent, este pasionat de cunoaştere, dar sistemul nu vede asta pentru că nu vrea.

De asemenea, sistemul nu vrea nici să evalueze profesorii la clasă. Profesorul este stăpân absolut peste ceea ce se întâmplă în clasă, dar nu vrea să recunoască faptul că este principalul responsabil pentru rezultatele şcolarilor. Profa de română atenționează că în România sunt oameni care ocupă posturi la catedră fără să fi predat vreodată, iar asta pentru că titularizarea a devenit ca o zonă de confort. Deci, pentru mulți dascăli, doar banii contează.

Cineva spunea recent că ”Centenarul nu e despre bani!”. Îl parafrazez: nici Educația nu e (doar) despre bani!

Scriam în urmă cu un an că poți da unui profesor și 3.000 de euro pe lună pentru că rezultatele vor fi aceleași.

Din păcate, am avut dreptate. Învățăm în continuare la școală cum se fură rața din coteț cățelușul, cum Ana e zidită de Manole, cum ciobanii se omoară între ei și constatăm că devenim din ce în ce mai mult o nație violentă și leneșă, incapabilă să facă față deschiderii europene spre care am pășit acum 10 ani. Vrem să avem o societate ”ca afară”, cu lefuri ca acolo, dar nu vrem să muncim ca în Germania, Franța sau Olanda, nu vrem să depășim condiția de semințari și gratargii, pentru că ne e bine așa cum suntem.

De dascăli au grijă guvernanții pentru că sunt o mare masă de manevră la vot, de cei din administrație la fel, iar de cei asistați sociali nu mai vorbim.

De aia doamna Tunegaru e împinsă afară de sistem. Cum să vină un tânăr să spună adevărul, pe care îl conștientizăm cu toții? Vezi-ți cucoană de treabă! – Foto: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here