Acasă Economie FANTEZII PERICULOASE

FANTEZII PERICULOASE

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

În fiecare zi, aproape, se discută despre majorări de salarii și diverse facilități pentru bugetari, parcă în ciuda celor mulți care muncesc la particular. Iar prăpastia se tot cască. Scriam recent despre profesori care vor scoate tot așa de multe loaze, indiferent cât de mulți bani ar primi. Bineînțeles, există și dascăli care își fac meseria sârguincios, cu bună credință. Dar sun puțini.

Așa se va întâmpla și cu medicii. Mai mult, la 15.000 lei leafă, cât promite ministrul Muncii, cu siguranță că va crește mercurialul la șpăgi. Pentru că, indiferent ce spune lumea, șpaga în spitale va fi permanet la mare înălțime. De la infirmieră până la marele profesor care operează după ore și e obosit de atâta muncă! Că așa e făcut medicul. Să primească! Iarăși trebuie să spun: Nu toți! Majoritatea! De dragoste de muncă nu putem vorbi, pentru că medicii (nu vorbim de toți) fac la fel ca taximetriștii (majoritatea). Se vaită permanent, dar pleacă acasă seara cu buzunarele pline. Se tot plâng că trebuie să facă gărzi multe, dar de fapt se bat care să lucreze noaptea. Mai ales în marile spitale, sâmbăta și duminica. Știu ei de ce…

Atenție! Eu nu zic că nu trebuie bani mai mulți pentru Educație și Educație. Dar nu e corect ca o infirmieră să ajungă la 3.000 de lei lunar, iar un angajat la particular, cu studii supreioare, să câștige 2.500 de lei. Unii spun că patronii sunt lacomi și mai trebuie să mai ajusteze din profit. Așa e. Dar aici vorbim de patronii multor firme mici și mijlocii care se echinuie să țină angajații, nu de cei de la marile companii care au profituri de multe milioane de euro.

Nimeni nu zice că bugetarii nu trebuie să trăiască bine, dar prăpastia dintre ei și salariații de la privat crește considerabil de la an la an. Iar productivitatea nu se vede deloc. Din 58 de sectoare economice, spun analiștii, în 32 Statul plătește mai bine. Mult mai bine…În bănci și asigurări, mai ales în zona fondurilor de pensii, e mult mai bine sa lucrezi la Stat. Câșstigi cu 2.000 de lei mai mult decât în privat, pe o funcție similară, arată datele INS. În învățământul de stat se iau bani mai buni decât în cel privat. La fel și în domeniul metalurgic, unde românii care lucrează la Stat iau cu peste 2.400 de lei mai mult decât în privat. Una peste alta, Statul face jocurile în privința salariilor. Iar când salariile cresc din rațiuni electorale, cei de la Stat se bucură.

Din fericire, au apărut voci realiste și minți luminate destule în PSD care au început să spună că, de fapt, ceea ce face ”doamna Olguța” e o greșeală ”de comunicare”.

Din păcate, vorbele lui Eminescu sunt valabile și acum: ”Țara munceste înzecit pentru a întreține absenteismul și luxul, precum și pătura numeroasă de oameni care și-au făcut din politică o profesie lucrativă”.

România are forță de muncă tot mai puțin calificată, nu are viziune economică de 27 de ani, dar are politicieni care fac mari promisiuni. Și, să nu uit: Atenție mare la cursul valutar! – foto: Facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here