Acasă Economie FĂRĂ NUMĂR…

FĂRĂ NUMĂR…

DISTRIBUIȚI

 

Cătălin DRAGOMIR

A promis PSD că vine cu o nouă lege a salarizării pentru bugetari și a scos-o pe repede-nainte fără să întrebe economiștii, finanțiștii, care vor fi urmările pentru economie. E adevărat, economia României duduie (pe hârtie), așa cum duduia și în 2007 înainte de marea criză. Despre deficite nu vorbește, însă, acum (ca și atunci) nimeni.

Așadar, din august bugetarii au o lege a salarizării mai mult decât ar fi visat vreodată. Dar inechitățile care au apărut sunt de domeniul ridicolului. De exemplu, un șofer angajat la primărie are acum o leafă de cel puțin 2.400 de lei, un contabil ajunge să ridice 6.000 de lei lunar, iar un șef de direcție bate peste 10.000 de lei.

La privați e multă tăcere. Cu mici excepții, aici lefurile pleacă de la 1.200 de lei și ajung la 5.000 – 6.000 la o muncă depusă de peste 12 ore, de multe ori și în zilele de sărbătoare. Sigur, există și domenii unde se câștigă zeci de mii de euro lunar, dar acelea sunt foarte puține, iar răspunederea e pe măsură.

La stat, însă, boieria e peste măsură. Opt ore de luni până joi, iar vineri maximum până la orele 14.00. Mai vorbim de nenumăratele sărbători legale și ”punțile” oferite de guvernanți pentru relaxare?

Oameni buni! E bine că au fost mărite lefurile. E bine ca toată lumea să ducă un trai decent. Problema e de unde vor veni banii? Iată că nici nu a fost aplicată bine noua lege și au început problemele. Companiile de stat sunt obligate să vireze bani la bugetul statului pentru a acoperi salariile mărite ale bugetarilor. Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearoelectrica. Ministerul Economiei le-a cerut acestora să vireze fiecare mai multe sute de milioane de lei acționarilor sub formă de dividende. Transgaz și Transelectrica informează că banii vor fi scoși din conturile de rezervă în condițiile în care toate companiile de stat au distribuit deja dividende din profitul pe anul trecut. În perioada imediat următoare este posibil ca toate companiile de stat profitabile să facă astfel de anunțuri. Ministrul Finanțelor, personal, a sunat disperat șefii companiilor naționale pentru a face rost de bani din restul de lichidități anemice rămase la dispoziția acestora.

Ce urmează? Vor curge lapte și miere în continuare? Face PSD pasul înapoi, în prag de alegeri, și lasă, după modelul cunoscut, pe alții la butoane care vor fi nevoiți să taie de peste tot? Vor cădea liberalii într-o astfel de capcană disperați de a ajunge la putere? Urmează împrumuturi mari de la organisemele financiare internaționale? Un lucru e sigur: Urmează majorarea accizelor și impozitelor și, cu siguranță, inventarea unor taxe pentru a acopri foamea de bani. – Foto – Vidu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here