Acasă Editorial Făt Frumos va câștiga

Făt Frumos va câștiga

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Românii sunt specialiști în toate. De la fotbal (unde toată lumea știe ce și cum despre campionate, golgheteri, Hagi și Becali), la politică, unde specialitatea pare să rămână înjurătura, românul se încăpățînează să demonstreze că se pricepe de minune.

De când cu pandemia, românii s-au specializat și în virusologie. Negaționiști, care, în majoritatea lor, nu prea au deshis nici manualul de Biologie în gimnaziu, par să fie cei mai buni virusologi. Orice zvon, orice părere, orice speculație este imediat transformată într-un adevăr absolut, dincolo de orice îndoială, pe care țin cu orice preț să-l împărtășească ”neavizaților” și ”credulilor” fără apărare în fața ocultei mondiale. Nicio explicație logică, nicio explicație științifică nu-i convinge. Eforturile medicilor, ale specialiștilor, ale celor trecuți prin boală rămân undeva dincolo de convingerile adânc înrădăcinate în mintea lor. Dacă ar fi doar atât, poate că nu ar fi atât de grav. Însă negaționiștii mai fac un lucru: se iau la trântă cu știința, în sensul negativ – încearcă să convingă cât mai mulți oameni de pericolul vaccinării. Nimeni nu a spus că vaccinurile, ca orice tratament medicamentos, de altfel, nu are și reacții adverse. Atât doar că numărul cazurilor de reacții adverse, în majoritate minore și fără consecințe grave, este incomparabil mai mic decât cel al oamenilor care s-au vindecat.

Specialiștii fac eforturi să explice beneficiile vaccinurilor, ale tratamentelor bazate pe știința medicală, și să   elimine miturile adânc înrădăcinate în mintea oamenilor. Conspirația pare să fie totuși un balaur cu zece capete. Demonstrezi că medicina a progresat mult, că și cercetarea a avansat mult, niciun argument logic și rațional pare să nu-i convingă pe cei care ”știu ei mai bine cum stă treaba”….

Stimulați să vadă doar eventualele efecte secundare, oamenii par să nu mai țină cont de cât de gravă este boala, să nu vadă și suferința prin care mulți au trecut.

De ce așa? Pentru că, așa cum spuneam mai sus, în gimnaziu Biologia ”este” o materie de umplutură, iar Anatomia o materie pe care nu trebuie să o aprofundăm pentru a înțelege cum funcționează corpul uman pentru că, nu-i așa, știm din propria experiență, iar Fizica și Chimia sunt prea abstracte să ne mai batem capul și cu ele așa că mai bine le ignorăm… Acestei încăpățănări de a rămâne în zona ignoranței i se adaugă politicienii cu discurs populist. Voit sau nu, pe lângă discursul prin care spun oamenilor doar ce vor să audă, promovează și teorii ale conspirației, ignorând faptul că o îmbolnăvire în masă a populației va avea efecte dezastruoase pe termen lung.

Campania de informare trebuie construită exact așa cum este construită campania de dezinformare, la fel de multistratificat, să fie pe înțelesul tuturor și să ajungă la toată lumea. Până acum, Făt Frumos a retezat câteva capate ale Balaurului, dar nu trebuie lăsat singur în această bătălie. Sunt convins că, așa cum e în basmele românești, Făt Frumos va câștiga această luptă…

P.S. Oare faptul că studiourile tv și vestimentația prezentatorilor și a invitaților au devenit, brusc, cernite (n.n. negre) face parte din această campanie de dezinformare și demoralizare a populației? Foto: PS News

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here