Acasă Economie Firea și Petrache și-au dat mâna pentru un transport în comun civilizat

Firea și Petrache și-au dat mâna pentru un transport în comun civilizat

DISTRIBUIȚI

Moment istoric pentru București și Ilfov

Primarul general al Bucureștilor, Gabriela Firea, şi președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, împreună cu primarii celor 40 de localităţi din judeţul Ilfov au semnat, la 20 iulie, la sediul Primăriei Capitalei, actul constitutiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Bucuresti si zona adiacenta.

Asociația este formată din reprezentanţi ai Consiliului General al Municipiului București, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale din Ilfov. Aceasta va avea rolul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.

La eveniment, alaturi de primarul general al Capitalei si presedintele Consiliului Judetean, au fost prezenti prefectul Capitalei, Adrian Petcu, si cel al judetului Ilfov, Marius Cristian Ghincea.

Gabriela Firea: ”Ne aflam astazi, impreuna, reprezentantii autoritatilor locale din regiunea Bucuresti – Ilfov, intr-un moment extrem de important cand, prin decizia noastra comuna, ne dorim sa punem bazele unui proces profund de reorganizare si modernizare a sistemului si infrastructurii de transport pentru toti cetatenii din Bucuresti si cele 40 de localitati din Ilfov. Regiunea noastra este cel mai puternic centru economic din țară, are un PIB de peste 125% din media UE, asigura aproximativ 25% din totalul de locuri de munca din tara, are o buna prognoza de crestere economica si demografica si zilnic se desfasoara peste 6 milioane de calatorii in Bucuresti si Ilfov, acest numar fiind in crestere, conform previziunilor Planului de Mobilitate. In acest context, modernizarea si reorganizarea sistemului de transport pe întreaga zonă București – Ilfov reprezinta obiective prioritare, sistemul actual nefiind adecvat pentru dezvoltarea economică și socială a capitalei României și a județului Ilfov”.

Bucuresti – Ilfov trebuie sa devina o regiune Smart

Firea a mai explicat ca infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov creeaza cadrul institutional si legislativ pentru extinderea transportului public de calatori din Bucuresti spre localitatile din Ilfov si invers, cat si posibilitatea realizarii unui sistem de transport eficient, integrat, durabil si sigur: ”Aceasta structura este prevazuta in Planul de mobilitate, aprobat de toate autoritatile locale, ca o etapa de baza in implementarea proiectelor prevazute in plan. In acest sens, asociatia va avea atributii extem de importante, printre care coordonarea  implementarii PMUD-BI 2016 – 2030 si actualizarea planului ori de cite ori este necesar, elaborarea programului integrat de transport si circulatie la nivelul regiunii pentru transportul public de calatori si monitorizarea implementarii lui, asigurarea integrarii tarifare si introducerea sistemelor moderne de e-ticketing si management de trafic si transport, elaborarea de norme, proceduri, standarde pentru toate tipurile de transport tinand cont de practicile europene si noile tehnologii, încheierea contractelor cu operatorii de transport public de calatori si monitorizerea realizarii acestor contracte si a indicatorilor de performanta, asigurarea dispecerizarii si monitorizarii transportului, efectuarea  platile  compensatorii catre operatori si urmarirea eficientizarii cheltuielilor publice, urmarirea implementarii  proiectelor de investitii și coordonarea infiintarii unui centru de instruire, formare si dezvoltare profesionala  pentru lucratorii din domeniu

Ne dorim, impreuna, prin decizia noastra de astazi, sa cream cadrul pentru un transport modern, la standarde europene pentru toti cetatenii si va multumesc pentru sprijinul dvs. Bucuresti – Ilfov trebuie sa devina o regiune Smart nu numai prin oamenii ei dar si prin calitatea sistemului de transport”.

Marian Petrache: ”Distanţele care ni se par mari astăzi trebuie să devină şi mici, şi confortabile în transportul public”  

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache, a declarant: ”Ca să vă daţi seama ce poate să facă o asemenea asciaţie de dezvoltare, mă întorc la Asociaţia de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, cea care a făcut din ISU Bucureşti-Ilfov cel mai dotat serviciu din ţară. Am făcut investiţii pe fonduri europene, în comun, Bucureşti-Ilfov, de peste 30 de milioane de euro. Atât ne permitea legislaţia la acel moment. Sunt convins că prin crearea acestei asocieri vom dezvolta un serviciu public pentru cetăţeni, astfel încât distanţele care ni se par mari astăzi să devină şi mici, şi confortabile în transportul public. (…) Am mare încredere ca PMUD, la care s-a lucrat foarte, foarte mult timp, ca este cel care va rezolva problema de mobilitate atât pentru persoane, cât şi pentru mărfuri în această regiune”.

Prefectul de Bucuresti, Adrian Petcu: ”Doamna primar general, vreau sa va felicit ca ati reusit sa finalizati acest proiect, ca s-a ajuns sa se semneze si sa se consemneze constituirea asociatiei intercomunitare de transport Bucuresti- Ilfov, un lucru solicitat de foarte mult timp, atat de cetatenii din Bucuresti, ca si de cei din judetul Ilfov. Vreau sa va asigur ca, asa cum am facut-o si pana acum, voi sprijini si voi sustine tot ceea ce tine de institutia prefectului Bucuresti pentru realizarea obiectivelor acestei asociatii”.

Prefectul judetului Ilfov, Marius Ghincea: ”Pasul facut de noi astazi va fi un salt urias pentru utilizatorii transportului public din regiunea Bucuresti- Ilfov. Nu putem vorbi de dezvoltarea acestor doua unitati administrative fara sa nu luam in considerare ca ele sunt interconectate, si nu numai in domeniul transportului, in toate domeniile. Transportul reprezinta un domeniu important al activitatii economice sociale. In sfarsit, s-au pus bazele pentru un transport de calitate la standarde europene. Toti edilii si toate unitatile administrativ-teritoriale au facut politica cetateanului, nu s-a mai facut politica de grup, ceea ce este un mare castig”. Foto – Facebook

1 COMENTARIU

  1. Știți cumva dumneavoastră că la nici 10 km de capitala trăiesc oameni care înafară de mașina personală nu au nici un alt mijloc de transport în comun?
    Este vorba de capătul comunei berceni in drumul spre Dobreni giurgiu.
    S au făcut numeroase sesizări dar nu le ia nimeni în seamă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here