Acasă Anchete Confuzii

Confuzii

DISTRIBUIȚI

Rectificare

Din cauza numelor asemnătoare, s-a creat o confuzie. Instanta a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Rudeanu Bujor, reprezentant legal al firmei PUSA Medical Care, iar procurorii au pus sechestru pe unele bunuri ale lui și ale firmei. Numele  Florentinei Rudeanu nu este asociat cu acest scandal, scrie Expresul de Buftea.

Cercetările în dosarul privind frauda de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost extinse. După ce procurorii DNA au reținut 16 persoane în dosarul CNAS, reprezentanţi ai firmelor de îngrijire la domiciliu, un medic şi un avocat, fiind acuzate de înşelăciune privind decontarea ilegală a unor servicii medicale, dar şi că ar fi încercat să ascundă probe şi să influenţeze martori, două dintre acestea au fost arestate preventiv, iar opt au primit arest la domiciliu. Alte şase persoane au fost plasate sub control judiciar.

Potrivit DNA, Florentina Bărbălău, reprezentant al firmelor SC Home Med Expert SRL şi SC Lara Med Serv SRL, Violeta Ciocâteu, administrator al SC Frontida SRL şi SC Home Medical Concept SRL, Crina Constantinescu, Adela Miculescu, administratori ai SC Micon Life SRL, Leontin Glăvan, reprezentant legal al SC Salvitae SRL, Nicoleta Nicu, al reprezentant legal al SC Lara Med Serv SRL, Maijana Ispas, reprezentant legal al SC Beta Medical Service SRL, şi Adriana Rosmenteniuc, reprezentant legal al SC Home Medical Assistance SRL sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional şi înşelăciune.

De asemenea, Anişoara Durac, administrator al societăţilor comerciale SC Frontida SRL şi SC Home Medical Concept SRL, Sile Miculescu, administrator al SC Micon Life SRL, Elena Glăvan, asociat în cadrul SC Salvitae SRL, Eugeniu Vulpe, administrator în fapt al SC Claritas Servicii Medicale SRL, şi Bujor Rudeanu, reprezentant legal al SC Pusa – Medical Care SRL au fost inițial reţinuţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi şi Adriana Caraculacu, avocat, Al Aloul Adnan, medic, şi Iuliana Gheorghe, administartor al unui azil de bătrâni, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune, în formă continuată (18 acte materiale),

Procurorii spun că, în cursul anchetei, aceştia ar fi încercat să ”influenţeze martorii în cauză şi să contrafacă mijloace de probă constând în înscrisuri, atât în mod direct, cât şi prin determinarea altor persoane să adopte astfel de comportamente”. Anchetatorii susţin că cei care făceau parte din grupare ar fi fraudat Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, banii din acest fond nefiind folosiţi pentru îngrijirea medicală la domiciliu a asiguraţilor care aveau nevoie reală de aceste servicii, în mod gratuit.

”În perioada 2016 – 2017, inculpaţii reprezentanţi ai furnizorilor autorizaţi de servicii medicale au indus în eroare C.A.S.M.B. prin aceea că au prezentat ca fiind adevărate unele situaţii nereale (raportări false în ceea ce priveşte conţinutul serviciilor medicale prestate, asiguratul care a primit îngrijirile, data, ora şi persoana care a efectuat serviciul medical), ceea ce a condus la efectuarea de plăţi necuvenite pentru servicii care nu au fost prestate. Astfel, au fost încasate de firmele inculpaţilor anterior menţionaţi sume necuvenite cuprinse între 151.098 lei şi 3.041.650 lei”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii firmelor ar fi beneficiat de ajutorul a trei funcţionare din CASMB care aveau rolul de a înregistra raportări false în Sistemul Informatic Unic Integrat, acestea fiind cele care racolau furnizorii de servicii medicale care avea interesul să deconteze ilegal sumele.

”În măsura în care constatau că actele depuse de firme nu corespundeau standardelor legale (recomandări medicale incomplete, raportări în fals de îngrijiri medicale la domiciliu în perioada în care asiguratul era internat sau decedat, raportarea în fals a unor servicii medicale la domiciliul asiguratului de către asistenţi medicali care figurau în acelaşi timp cu activitate medicală în clinici, cabinete medicale etc.), inculpatele îi abordau pe furnizori şi îi „învăţau” să facă modificările necesare pentru a evita sancţiunile legale, pentru a obţine decizii favorabile de decontare a îngrijirilor medicale la domiciliu şi chiar pentru a întocmi fictiv raportări de servicii medicale, cu privire la pacienţi care nu au primit îngrijiri ori cu privire la asistenţi medicali care nu au prestat serviciile raportate”, explică procurorii.

Sursa citată menţionează că deşi aprobarea îngrijirilor medicale la domiciliu presupune depunerea dosarului propriu de asigurat sau de împuternicitul său legal, fără implicarea firmelor, în realitate, ”firmele sunt cele care iniţiază relaţia cu asiguraţii, le acordă consiliere pentru întocmirea dosarului care trebuie depus la C.A.S.M.B. şi, în multe cazuri, plătesc un avocat comun care depune documentele în calitate de împuternicit legal”.

De asemenea, cele trei angajate ale CASMB ar fi furnizat informaţii din bazele de date la care aveau acces, asigurându-se astfel că raportările ilegale nu erau depistate, ”mai exact pentru ca pacientul raportat în fals cu îngrijiri medicale la domiciliu să nu fie decedat, internat în spital ori preluat de ambulanţă ori asistentul medical să nu aibă suprapunere de program cu activitatea medicală raportată în cadrul unei unităţi sanitare sau să nu acumuleze un număr de ore de muncă imposibil de prestat sau peste numărul de ore prevăzut în contractul de muncă şi în contractul încheiat cu C.A.S.M.B”, explică DNA.

La începutul lunii septembrie, 14 persoane au fost arestate în dosarul decontărilor fictive de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), între acestea numărându-se şi preşedintele instituţiei, Marian Burcea.

Potrivit DNA, bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) a fost păgubit cu aproximativ trei milioane euro, în intervalul ianuarie 2016 – august 2017, prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Cei care beneficiau de bani ar fi avut şi protecţia unor persoane din conducerea Casei de asigurări de sănătate a Capitalei, dar şi din conducerea CNAS.

Marți, instanta a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bujor Silviu Rudeanu, reprezentant legal al firmei PUSA Medical Care, iar procurorii au pus sechestru pe unele bunuri ale lui și ale firmei. Potrivit Expresuldebuftea.ro, este vorba despre fiul Florentinei Pușa Rudeanu, mangerul Spitalului Buftea, nu de soțul aceseia, cum mulți au crezut, având același nume.

Bujor Rudeanu, la data faptelor reprezentant legal al S.C. P.U.S.A. – MEDICAL CARE S.R.L., a fost arestat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (15 acte materiale).

În 2011, Florentina Pușa Rudenau a inființat firma P.U.S.A. Medical Care, cu obiectul de activitate ”activitati de asistenta medicala generala”, firma care isi desfasoara activitatea in sediul Policlinicii  Buftea. În acte figura ea ca administrator și asociat unic.

Ulterior, realizând că este in situatie de incompatibilitate sau conflict de interese, fiind și managerului Spitalului Orasenesc Buftea, cu același obiect de activitate ca firma P.U.S.A. Medical Care, ”activitati de asistenta medicala generala”, fiul a inlocuit-o pe aceasta din functia de administrator si asociat unic al firmei. Dacă ANI va constata această situatie de conflict de interese, doamna Rudeanu va pierde funcția de manager al spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here