Acasă Anchete Fost ministru în Guvernul Cioloş, condamnat

Fost ministru în Guvernul Cioloş, condamnat

DISTRIBUIȚI

Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Cioloş, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, a fost condamnat, la 2 februarie 2022, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 48.000 de lei, într-un dosar în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţiile de avere.

Victor Vlad Grigorescu a fost cercetat penal de Parchetul General, însă el a încheiat un acord cu procurorii în care îşi recunoştea vinovăţia.

Acest acord a fost aprobat miercuri de judecătorii Instanţei supreme, care au dispus aplicarea unei amenzi penale.

De asemenea, magistraţii au dispus desfiinţarea înscrisurilor falsificate de fostul ministru, respectiv „contractul înregistrat sub nr. 136973/04.06.2014 la Administraţia Financiară a Sectorului 1 Bucureşti, încheiat între Grigorescu Victor Vlad şi Gretton House, cutia poştală 65, str. Duke, Grand Turk, Turks&Caicos Island, British West Indies; declaraţiile de avere nr. 2087/17.12.2015, nr. 2140/26.01.2016 şi nr. 2381/15.06.2016 completate de inculpatul Grigorescu Victor Vlad”.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Acordul prin care fostul ministru şi-a recunoscut vinovăţia a fost trimis în instanţă în noiembrie 2021, fără ca Parchetul General să facă un anunţ public în acest sens.

Singura menţiune oficială cu privire la acest caz este un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale din 23 iunie 2021, în care se anunţa că preşedintele Klaus Iohannis a aprobat cererea Parchetului General de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru Victor Vlad Grigorescu.

Presa relata că acest dosar a fost deschis ca urmare a unor verificări realizate de Agenţia Naţională de Integritate în anul 2016, în urma cărora au fost descoperite nereguli în declaraţiile de avere depuse de Victor Vlad Grigorescu în anii 2015 şi 2016, referitor la nedeclararea unui imobil.

La vremea respectivă au fost neclarităţi şi cu privire la o tranzacţie privind o platformă online (monitoreu.com) deţinută de Victor Vlad Grigorescu, dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat.

Astfel, în octombrie 2016, Victor Vlad Grigorescu anunţa că, în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015, a cedat drepturile de folosinţă asupra platformei de Internet pentru suma de 792.000 de lei, însă mai multe publicaţii l-au acuzat că refuză să precizeze cine a fost beneficiarul tranzacţiei.

Fostul ministru declara că site-ul respectiv nu era destinat publicului larg şi era mai degrabă o aplicaţie software şi un instrument de filtrare a informaţiilor publice.

Înainte de a deveni ministru, Victor Vlad Grigorescu a deţinut mai multe funcţii şi calităţi importante, printre care expert UE în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului; secretar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE; expert în cadrul Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie/ Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Energiei, dar şi membru al Consiliului de Administraţie al Electrica SA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here