Acasă Info Local Fosta conducere a DIPI, urmărită penal

Fosta conducere a DIPI, urmărită penal

DISTRIBUIȚI

DIPIProcurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de Stat, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale), Nicolae Gabriel Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Dănuț Marian Iacob, comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată (3 acte materiale), Nelu Zărrnică. chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului DIPI, cu rang de subsecretar de Stat, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale).

În vara anului 2015, suspecții Gheorghe Nicolae și Gabriel Nicolae Pavel au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, Nicolae, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus. În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae, în calitate de secretar de Stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative. În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică și Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul DIPI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here