Acasă Anchete G4Media.ro: Ordinul de evacuare, din 10 august, ar putea fi ilegal și...

G4Media.ro: Ordinul de evacuare, din 10 august, ar putea fi ilegal și nul de drept

DISTRIBUIȚI

Răspunderea juridică principală pentru abuzurile de la miting e la MAI. Emitentul ordinului de evacuare a pieței este Jandarmeria, prefectul Capitalei doar a contrasemnat, dezvăluie G4Media.ro.

Ordinul de evacuare a Pieței Victoriei la mitingul din 10 august a fost semnat de comandantul operațiunii Jandarmeriei din piață, maiorul Laurențiu Cazan. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, doar a contrasemnat. Informația a fost furnizată de Parchetul General în comunicatul de presă din 16 august. ”Menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Ordinul de evacuare a fost pus la dispoziția Parchetului militar de către Jandarmerie, însă numai după ce procurorul Ionel Corbu s-a plâns că ordinul nu a ajuns la Parchet. În acest moment, procurorii verifică legalitatea actului ”contrasemnat într-un colț” de prefect.

Surse judiciare coroborate cu surse din administrație au explicat pentru G4Media.ro care sunt consecințele juridice ale faptului că ordinul de evacuare a Pieței Victoriei a fost semnat de Jandarmerie și contrasemnat de prefect.

Responsabilitatea intervenției și, mai important, răspunderea juridică este, în primul rând, a Jandarmeriei, nu a prefectului așa cum au lăsat să se înțeleagă jandarmii chiar din a doua zi după intervenție. Alți juriști consultați de G4Media.ro opinează că ordinul ar putea fi chiar ilegal și nul de drept, din moment ce nu prefectul este emitentul, ci Jandarmeria.

Jandarmii au aruncat vina pe prefect. “Informația” că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a semnat ordinul de evacuare a pieței a fost strecurat opiniei publice de Jandarmerie, la conferința de presă de sâmbătă, fără să fi fost adresată vreo întrebare în acest sens din partea jurnaliștilor.

Alt semn de întrebare. Deși sâmbătă, 11 august, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat că prefectul Bucureștiului, Speranța Cliseru, a dat ordinul de evacuare a pieței la ora 23:11, joi, pe 16 august, la TVR, comandantul operațiunii de la miting, maiorul Laurențiu Cazan, a declarat că ordinul a fost semnat încă de la ora 20:00.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică din subordinea directă a ministrului Carmen Dan a fost convocat la Ministerul de Interne în seara zilei de vineri, 10 august, iar ședința s-a prelungit până după ora 3 dimineața. În această situație, Carmen Dan este direct răspunzătoare pentru abuzurile forțelor de ordine și pentru deciziile luate, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul forțelor de ordine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 8 =