Acasă Info Local GABRIELA FIREA A VOTAT LEGEA PENTRU ALEGEREA SENATULUI SI A CAMEREI DEPUTATILOR

GABRIELA FIREA A VOTAT LEGEA PENTRU ALEGEREA SENATULUI SI A CAMEREI DEPUTATILOR

DISTRIBUIȚI

vot FireaSenatorul PSD de Ilfov, Gabriela Firea, a votat propunerea legislativă pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Noile prevederi au fost elaborate în cadrul Comisiei Comune constituite în acest scop, comisie din care au făcut parte reprezentanții tuturor partidelor.

Îmbunătățirea legislației în domeniul electoral este un obiectiv comun pentru parlamentari, fapt de altfel demonstrat de votul unanim din cadrul Comisiei și de votul din plenul Senatului, 105 voturi pentru și doar două voturi împotriva, a declarat senatorul Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al Grupului PSD din Senat.

Propunerea legislativă stabilește că alegerea parlamentarilor se face prin scrutin de listă, potrivit principiului repartizării proporționale. Norma de reprezentare este de un senator la 168.000 locuitori, respectiv de un deputat la 73.000 locuitori.

În ceea ce privește pragul electoral, propunerea legislativă precizează că acesta va fi de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali.

În cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

Pentru admiterea în corpul experților electorali, persoanele trebuie să aibă cetățenia română, să cunoască limba română, scris și vorbit, să aibă drept de vot, o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției, să nu facă parte din nici un partid politic, sau nu fie urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal, precum și să aibă studii universitare de licență în domeniul științelor juridice sau alte domenii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here