Acasă Economie Gazprom avertizează că prețul gazelor în Europa ar putea crește cu 60%...

Gazprom avertizează că prețul gazelor în Europa ar putea crește cu 60% în această iarnă

DISTRIBUIȚI

Gazprom a anunțat că prețul gazelor ar putea crește în Europa în această iarnă cu 60%. Gigantul industrial a precizat că exporturile și producția au scăzut ca urmare a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei pe fondul războiului din Ucraina.

Estimările făcute de Gazprom pentru această iarnă arată că prețurile vor pleca de la 2.500 de dolari pentru o mie de metri cubi și vor depăși 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi, o creștere care ar putea ajunge și până la 60%. Gazprom a indicat într-un comunicat că de la începutul anului și până la jumătatea lunii august, exporturile au scăzut cu peste 36% iar producția s-a redus cu mai bine de 13%, în comparație cu 2021.

Kievul a anunțat că a închis una din rutele de export ale Gazprom spre Europa, care a redus la rândul său aprovizionarea cu gaze prin gazoductul Nord Stream 1 la 20% din capacitate.

Franța, prin vocea președintelui Emmanuel Macron, a anunțat recent un plan de sobrietate energetică în încercarea de a depinde cât mai puțin de livrările de gaze din Rusia. Franța importă în proporție de 17% gaze din Rusia, cea mai mare parte o constituie importurile de gaze din Norvegia. În acest moment, stocurile pentru iarnă sunt completate în proporție de 80%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here