Acasă Anchete Gigi Becali își poate folosi, din nou, banii din conturi

Gigi Becali își poate folosi, din nou, banii din conturi

DISTRIBUIȚI

Tribunalul București a ridicat ieri sechestrul impus de DNA lui Gheorghe Becali până la concurența sumei de 184 de milioane de lei, potrivit G4media.ro.

În dosarul lui Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, un alt judecător a menținut, la data de 28 noiembrie a.c., măsura sechestrului în cazul lui Geamb azi până la concurența acestei sume.

În noiembrie, DNA le-a pus sechestru pe conturi şi terenuri lui Gigi Becali şi nepotului său, Vasile Geambazi, într-un nou dosar ANRP.

Gigi Becali și Vasile Geambazi au formulat separat contestații împotriva măsurilor asiguratorii. În cazul Becali contestația s-a admis ieri, în cazul Geambazi s-a respins pe 28 noiembrie.

Gigi Becali la Digi Sport. ”O să mă duc să-i dau în judecată. Mi-au pus sechestru pe conturile mele, personale, nu au treabă societățile. Mă distrează acțiunile lor, dar în același timp, mă si întristează. Într-o săptămână, două, o să vedeți că se rezolvă totul”, a declarat Gigi Becali.

Becali şi Geambazi sunt acuzaţi că au obţinut 60 milioane de euro despăgubiri de la ANRP în baza unei expertize supraevaluate, după ce, în 2006, au cumpărat cu un milion de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 22 de hectare din Voluntari. Practic, cei doi au obţinut un profit de 6.000%.

Acum, procurorii DNA susţin că raportul de evaluare a fost umflat de trei ori şi că, în realitate, Becali şi Geambazi ar fi trebuit să obţină despăgubiri de 20 milioane de euro. DNA l-a pus sub acuzare şi pe expertul evaluator pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În apărarea lor, Becali şi Geambazi spun că, iniţial, ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) a refuzat să le acorde despăgubirile, însă două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte, le-au dat dreptate şi au obligat ANRP să le acorde cele 60 de milioane de euro. Acum, potrivit unor surse judiciare, procurorii încearcă să vadă dacă magistraţii au fost induşi în eroare de raportul umflat al expertului evaluator.

În urmă cu câteva zile, Becali şi Geambazi au fost puşi sub acuzare de DNA pentru spălare de bani.

”Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Gigi Becali a fost eliberat din penitenciar în aprilie 2015 după ce a ispăşit un an şi zece luni din condamnarea de trei ani de închisoare cu executare primită în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata.

Practic, Becali a comis noua faptă de spălare de bani în recidivă post-condamnatorie, adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare şi în vreme ce era liberat condiţionat din penitenciar pentru bună purtare. Aceasta i-ar putea atrage executarea restului de pedeapsă rămas neexecutat şi un spor, în eventualitatea în care ar fi condamnat şi în noul dosar. Becali şi Geambazi riscă între 3 şi 12 ani de puşcărie pentru spălare de bani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here