Acasă Anchete Grupare specializata în contrabandă cu chihlimbar, destructurată

Grupare specializata în contrabandă cu chihlimbar, destructurată

DISTRIBUIȚI

Peste 650 de kilograme de pietre semiprețioase de contrabanda au fost indisponibilizate de polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalitații Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant delict și a 4 percheziții. Trei persoane, membre ale unei grupari specializate în contrabanda cu chihlimbar, au fost arestate preventiv.

Video: https://youtu.be/OYGge9kTik8

Polițiștii Serviciului de Combatere a Macrocriminalitații Economico-Financiare din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitații Organizate,  împreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala, efectueaza cercetari într-un dosar penal. Din cercetari a reieșit ca, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat, specializat în savârșirea infracțiunii de contrabanda.

Acest grup ar fi introdus ilegal pe teritoriul țarii, din Republica Ucraina, importante cantitați de pietre semiprețioase (chihlimbar). Ulterior, marfa ar fi fost scoasa din țara, în vederea valorificarii, prin intermediul a diferite firme de curierat, catre diferiți destinatari din Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Lituania, sub forma unor colete poștale, cu greutați variabile, cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, ca acestea ar conține diferite bunuri.

Astfel, în perioada februarie – noiembrie 2021, prin intermediul firmelor de curierat, ar fi fost expediate aproximativ 5.150 de kilograme de chihlimbar provenit din contrabanda.

La data de 11 noiembrie 2021, au fost organizate şi desfaşurate, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalitaţii Organizate, o serie de activitaţi procedurale, având ca scop identificarea persoanelor implicate în activitaţile ilicite, a mijloacelor de proba şi a bunurilor dobândite ca urmare a savârşirii infracţiunilor, pentru a fi trase la raspundere toate persoanele implicate în aceasta activitate infracţionala.

Astfel, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalitații Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalitații Economico-Financiare și ai Brigazii de Combatere a Criminalitații Organizate Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțarii Terorismului și Spalarii Banilor au prins, în flagrant delict, un membru al gruparii, având asupra sa 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabanda.

În continuare, au fost puse în executare 4 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Suceava, la domiciliile unor persoane fizice implicate în activitatea infracționala. Au fost descoperite 584 de kilograme de pietre semiprețioase.

De asemenea, au fost puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 3 persoane banuite, fața de care, ulterior, a fost luata masura reținerii, și, apoi, masura arestului preventiv, pentru 30 de zile. A fost aplicata masura sechestrului asigurator asupra a 2.000 de euro și 600 de lei, fiind ridicate totodata, în vederea continuarii cercetarilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here