Acasă Cultura Începe a XVI-a ediție a Festivalului de Muzica Veche București

Începe a XVI-a ediție a Festivalului de Muzica Veche București

DISTRIBUIȚI

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Muzica Veche București începe marți, 16 noiembrie 2021, prin șapte concerte, care vor avea loc în București, Brașov, Cluj,Köln și Sevilla. Programul ediției din acest an este inspirat din cele doua cunoscute direcții ale muzicii vechi europene, mai ales baroce, italiana și franceza.

Concertele se vor desfașura în format hibrid, online și fizic.

Festivalul începe marți, 16 noiembrie, de la ora 19:00, cu Fin’amor, un program cu muzicile de dragoste ale trubadurilor secolelor XII – XV, interpretate la instrumente puțin cunoscute astazi, susținut de ansamblul „Cantica & Emilio Villalba” – Emilio Villalba, Sara Marina, Ángeles Núñez.

Program:

18 noiembrie 2021 – Harpsichord or not II, o incursiune în lumea transcripțiilor pentru clavecin și voce ale lui J. Ph. Rameau;

20 noiembrie 2021 – La Folia e la Gioia, un concert costruit în jurul uneia dintre cele mai cunoscute teme din toate timpurile – Folia;

21 noiembrie 2021 – Suiter than France, un repertoriu „exquisite”, din „epoca de aur” a muzicii franceze pentru clavecin;

23 noiembrie 2021 – The meantone, o prezentare concertistica a sistemului mezotonic de acordaj, susținuta în Biserica Neagra – Brașov, pe orga istorica de la Rupea;

Ultimele doua concerte, Les caractères (25 noiembrie, un repertoriu despre incitanta lume „a caracterelor” construita de compozitorii Barocului muzical francez) și Sempre Vivaldi, (27 noiembrie, concert de gala, spumos ca un jos de artificii) se vor desfașura cu prezența publicului și vor avea loc în Sufrageria Regala a Muzeului Național de Arta al României.

„Am ales acest subtitlu, IF, și pentru ca erau multe necunoscute atunci când schițam ediția din 2021. Ne bucuram ca „if” a devenit „sure” și ca festivalul are loc, în ciuda restricțiilor. Programul este o pledoarie pentru „Descopera noutatea muzicii vechi!” – crezul festivalului nostru. Este minunat sa vedem cum publicul este din ce în ce mai numeros și mai interesat, de la un an la altul”, a declarat directorul festivalului, Laurențiu Constantin.

Cele șapte concerte vor avea pe afișe numele unor compozitori precum Antonio Vivaldi, Antonio Falconieri, Giovanni Battista Bononcini, Jean Philippe Rameau, Louis Couperin, Louis Marchand.

„Vom poposi apoi, în timpul festivalului, în Franța lui Jean Philippe Rameau, Francois Couperin și Louis Marchand, cu trei programe de muzica franceza. Dupa atâtea ornamente și cadențe, care mai de care mai sofisticate, ne vom delecta auzul cu sonoritațile „stranii” – pentru urechile noastre – ale acordajului mezotonic și ale unui fascinant instrument muzical istoric. Vom explora și atât de bine cunoscuta tema a Foliei iar, catre final, vom ajunge în „galeria caracterelor” din Franța secolului XVIII și apoi în Italia lui Antonio Vivaldi”, a declarat clavecinista Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Printre artiștii invitați se numara ansamblul „Cantica & Emilio Villalba”, ansamblul de muzica veche „Sempre”, ansamblul „Fonte di Gioia”, Ketil Haugsand (Germania) – solo clavecin, Steffen Schlandt (Brașov, Biserica Neagra) – orga mezotonica, Csibi Dávid – vioara baroca, István Csata – viola da gamba, Rafael Butaru (vioara baroca), Mircea Ionescu (vioara baroca), Cristina Vasilache – soprana, Raluca Enea – clavecin.

„Acum 16 ani, când am început festivalul, multa lume credea ca muzica veche înseamna muzica anilor 70-80. Confundau cu „oldies, but goldies”. Suntem mândri ca am pus o caramida în crearea, în România, a unui public cultivat care asculta muzica veche” – a declarat Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Festivalul de Muzica Veche București este primul de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzica culta din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București”, conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturala și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015”, studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului. Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzica veche din Sud-Estul Europei. În 2015, acesta a devenit membru, la vremea aceea singurul din Europa de Est, al prestigioasei Rețele Europene de Muzica Veche (REMA).

Toate concertele pot fi urmarite online aici:

https://www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti/events

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here