Acasă Economie Guvernul a aprobat OUG privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare

Guvernul a aprobat OUG privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare

DISTRIBUIȚI

Operatorii de apă trebuie să aibă strategie de tarifare pentru 5 ani în funcție de eficiență

Primăria trebuie să știe cine nu evacuează apă uzată la rețeaua publică de canalizare

Guvernul României a aprobat, în ședința din 29 decembrie 2021i, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006. Actul normativ aprobat astăzi reprezintă prima reformă stabilită în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru sectorul de apă și apă uzată.

”România are la dispoziție în anii următori, prin PNRR, 968 milioane euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene. Accesarea acestor sume importante depindea însă de îndeplinirea unei condiționalități până la sfârșitul anului 2021, prin care țara noastră trebuia să își consolideze cadrul de reglementare în acest sector. Noile modificări legislative vizează reducerea, până la eliminare, a poluării cu ape uzate menajere și se referă la asigurarea sustenabilității financiare a infrastructurii de apă și canalizare, precum și la creșterea gradului de racordare la sistemele publice de alimentare cu apă și canalizare existente. În plus, am avut în vedere reglementarea sistemelor individuale adecvate și stabilirea condițiilor de descărcare a apelor uzate din acestea în resursele de apă, acolo unde, din motive justificate, nu se pot realiza sisteme de canalizare publice”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Ppădurilor.

Principalele modificări propuse prin OUG se referă la autorizarea expresă a ANRSC de a reglementa economic serviciile de apă și de canalizare, obligația operatorilor de apă de stabilire a strategiilor tarifare pe baza unor planuri de realizare a serviciului public în condiții de eficiență, pe o perioadă de 5 ani, obligația autorităților administrației publice locale de a ține evidența persoanelor fizice și juridice care nu evacuează apă uzată la rețeaua publică de canalizare și obligația utilizatorilor de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente, dacă nu dețin un sistem individual de colectare și epurare corespunzător;

Caracterul excepțional al sistemelor individuale adecvate, în sensul că ar trebui să se utilizeze aceste sisteme în situațiile în care sistemele centralizate nu sunt fezabile din punct de vedere tehnic și economic.

De asemenea, se interzice evacuarea directă în mediu a apelor uzate netratate din sistemele individuale adecvate.

De asenebea, s-a instituit obligativitatea elaborării, prin act normativ, a criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here