Acasă Social „Ilfov, prin ochii tăi”, cea mai nouă campanie a Consiliului Județean Ilfov...

„Ilfov, prin ochii tăi”, cea mai nouă campanie a Consiliului Județean Ilfov în domeniul sănătății publice, începe în Jilava

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov în colaborare cu Lensa și în parteneriat cu unele Unități Administrativ Teritoriale din Ilfov, precum și cu Spitalul Clinic de Urgență Ilfov și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea urmează să desfășoare, la nivelul județului, proiectul de interes public ,,Ilfov, prin ochii tăi”. Campania începe luni, 26.06.2023, în localitatea Jilava, județul Ilfov, prima caravană staționând la sediul Policlinicii locale, la ora 09:00. Unic la nivel național, proiectul presupune deplasarea unei echipe mobile formată dintr-un optometrist, un optician și aparatura de optică medicală, necesară efectuării consultațiilor, în fiecare localitate din Ilfov care semnează protocolul de cooperare cu celelalte părți implicate. Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ,,Acest proiect este foarte important pentru mine, pentru că știu cât de mult costă corectarea problemelor de vedere: cel puțin câteva sute de lei pentru o ramă și alte câteva sute de lei pentru lentile. Plus tariful consultației. Tocmai de aceea vrem să le oferim în mod gratuit ilfovenilor care nu și le pot permite. Este un proiect care nu se mai desfășoară în niciun alt județ din țară și pe care îmi doresc să îl putem implementa în toate localitățile din Ilfov.”

Prin acest program, Lensa în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și ceilalți colaboratori din protocolul de cooperare, va efectua consultații optometrice gratuite și va oferi ochelari gratuiți cu dioptrii sau recomandări către oftalmolog, după caz, persoanelor eligibile, înscrise în campanie. Pentru a putea fi înscriși, solicitanții sunt obligați să facă dovada apartenenței în categoria grupurilor vulnerabile prin documente care le certifică situația de fapt.

Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:

  1. Să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov;
  2. Să se încadreze într-o categorie, astfel:

– pentru pensionari cu pensie de maximum 2500 lei (certificare cupon de pensie);

– pentru grupurile vulnerabile, cu vârste de peste 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel:

  • Persoanele cu dizabilități (certificat handicap);
  • Beneficiari de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș cu venit cumulat de maximum 2500 lei;
  • Persoane cu venit cumulat per membru de familie de maximum 2500 lei;
  • Familii monoparentale cu venit de maximum 2500 lei per membru de familie;
  • Familii cu mai mult de doi copii cu venit de maximum 2500 lei per membru familie;
  • persoane lipsite de locuințe și adăpost;

Numărul de telefon disponibil pentru programări este: 0755 104 541, consultațiile urmând să aibă loc de luni până vineri, între orele 09:00-17:00.

Lensa poate efectua, cu o caravană, un număr de maximum 40 de consultații/zi și poate staționa, conform protocolului, până la 20 de zile/localitate, durata de staționare a caravanei per localitate urmând a fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari care solicită programări. În cazul în care fluxul de programări este foarte mare, Lensa poate suplimenta cu încă o caravană, rezultând că poate efectua până la 80 de consultații/zi. Costurile consultațiilor efectuate de cea de-a doua caravană vor fi suportate integral de către Consiliul Județean Ilfov.

Obligațiile celor două unități medicale partenere sunt de a asigura, în mod gratuit, și de a stabili consultațiile oftalmologice pacienților, ca urmare a recomandărilor Lensa, în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie;

Prin această campanie, Consiliul Județean Ilfov își propune să crească nivelul de informare și conștientizare al populației cu privire la afecțiunile oculare și importanța efectuării la timp a examenelor optometrice pentru corecția și detectarea precoce a afecțiunilor de vedere.

Protocolul de cooperare a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Ilfov din luna aprilie, urmând a fi pus în aplicare pe măsură ce va fi supus aprobării și adoptat prin hotărâre de consiliu local, la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale din Ilfov care dorește să se înscrie în program. Campania ,,Ilfov, prin ochii tăi” se va desfășura pe parcursul a 12 luni, cu posibilitatea prelungirii protocolului de cooperare, cu acordul părților.

Consiliul Județean Ilfov va continua acțiunile și proiectele ce vizează conștientizarea și importanța prevenției și screeningului precoce în ceea ce privește aspectele ce țin de sănătatea individuală și colectivă a populației din Ilfov.

2 COMENTARII

  1. […] Consiliul Județean Ilfov în colaborare cu Lensa și în parteneriat cu unele Unități Administrativ Teritoriale din Ilfov, precum și cu Spitalul Clinic de Urgență Ilfov și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea urmează să desfășoare, la nivelul județului, proiectul de interes public ,,Ilfov, prin ochii tăi”. Campania începe luni, 26.06.2023, în localitatea Jilava, județul Ilfov, prima […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here