Acasă Economie Ilfoveni, luați aminte!

Ilfoveni, luați aminte!

DISTRIBUIȚI

Corina Florentina Preda, purtător de cuvânt al AJOFM Ilfov: Refuzul unui loc de muncă duce la pierderea venitului minim garantat

Persoanele apte de muncă beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Începând cu 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social, declară Corina Florentina Preda, purtător de cuvânt al AJOFM Ilfov.

Legea nr. 416/2001 prevede că persoanele apte care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.

Prin persoană aptă de muncă se înţelege persoana care are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare, nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege și are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare pentru prestarea unei munci.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here