Acasă Economie Ilfovul atrage tot mai mulți străini  

Ilfovul atrage tot mai mulți străini  

DISTRIBUIȚI

 

Inspectoratul General pentru Imigrări a asigurat în primul trimestru al anului 2017 managementul șederii legale pe teritoriul țării noastre pentru 114 024 de cetățeni străini, dintre care 66 382 provin din state terţe (cei mai mulţi sunt din Republica Moldova – 10 692, Turcia – 9 029 şi China – 7 780) şi 47 642 din state membre ale UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia – 13 800, Germania – 5 632, Franţa – 5 374).

În ceea ce priveşte localizarea lor pe medii, majoritatea cetățenilor străini se concentrează în mediul urban, indiferent de ţară/zonă de provenienţă sau durata şederii.

Astfel, municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste 100.000 de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceștia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Cluj și Timișoara. Numărul străinilor din aceste judeţe depăşeşte cu puţin peste 8.000 în Ilfov şi peste 6.000 în cazul celorlalte judeţe.

De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru 616 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internațională. Cei mai mulți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.

Activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a cetăţenilor străini a fost intensificată în această perioadă, astfel că 509 persoane au fost depistate în situaţii ilegale. Pentru 226 cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, 107 au fost îndepărtaţi sub escortă, iar pentru restul au fost dispuse alte măsuri.

Având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale, în primele trei luni ale a.c., 14 refugiaţi aflaţi pe teritoriul Greciei şi Italia au fost transferaţi în România.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, acestea contribuind la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. – VLAD CRISTEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here