Acasă Info Local ÎN ATENȚIA PRIMARILOR ILFOVENI

ÎN ATENȚIA PRIMARILOR ILFOVENI

DISTRIBUIȚI

sondaJUn barometru realizat de INSCOP Research aduce în discuție, la finalul lunii mai a.c., opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor și are ca principală întrebare dacă alegătorii ar prefera ca actualul primar să-şi mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independentă?

43,9% din respondenţi cred, la această oră, că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016. 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7 este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund. Avem, așadar, 56,1% dintre posibilii alegători care nu îi mai doresc pe actualii primari, procentul incluzându-i și pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016.

Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri. Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică.

53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar, iar 24,5% nu răspund.

”Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemulţumirea faţă de clasa politică are un rol semnificativ aici, pe de altă parte, a vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partidele actuale este o variantă a cărei punere în aplicare depinde pe teren şi de prestaţia efectivă a independentului”, a declarat Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach, citat de www.adevarul.ro.

Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie. De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie. În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată.

În Banat – Crişana – Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova – Bucovina sau Muntenia – Oltenia – Dobrogea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here