Revoluția fiscală: 30% dintre contracte nemajorate
1,9 milioane de contracte de muncă, reprezentând 30% din total, nu au fost majorate după revoluția fiscală, iar salariile nete în cazul acestora au scăzut.
Conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii, la 31 martie 2018, 1,9 milioane de contracte de muncă aveau același salariu de bază brut ca înainte de ”revoluția fiscală”. Aceasta înseamnă că beneficiarii acestor contracte au avut salariul net scăzut semnificativ ca urmare a transferului contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați. 1,9 milioane de contracte reprezintă 30% din totalul contractelor de muncă înregistrate! Totodată, 143.427 de angajatori, adică 28% din numărul total, nu au majorat salariile.
Anticipase coaliția aflată la guvernare o astfel de mișcare din partea angajatorilor?
Cum poate fi justificată o astfel de vulnerabilizare a angajaților? Ce au câștigat românii, angajații români, de pe urma acestei revoluții fiscale?
Adrian Dohotaru, deputat independent: ”Când l-am întrebat pe fostul prim-ministru Tudose despre aceste riscuri, mi-a dat un non-răspuns. Miniștrii Vasilescu, Dragnea, Mișa și Tudose au repetat tot anul trecut că niciun salariu nu va fi scăzut: Noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă. Iar prin deducerile pe care le-am făcut, prin impozitele pe care le-am scăzut, ne-am asigurat că netul nu numai că nu scade, ci dimpotrivă, creşte, afirma anul trecut Lia Olguța Vasilescu. Tot Ministerul Muncii menționează la o interpelare pe care am făcut-o că o parte dintre angajatori au preferat să acorde bonus-uri, sume compensatorii sau indemnizații sub diferite forme în locul majorării, mai ales în Ilfov și în Prahova. Aceste bonus-uri nu reprezintă un drept garantat, putând fi oricând sistate de către angajator în mod unilateral. La 31 martie, însă, aveam 1,9 milioane de contracte cu salarii nete scăzute. Am avut dreptate să fiu îngrijorat. Solidaritatea socială dintre angajat și angajator a fost dinamitată de această revoluție fiscală, filosofia relațiilor de muncă a fost puternic deturnată într-o direcție neoliberală, iar acum aflăm, iată, că o treime din contractele de muncă nu au fost majorate, ducând la scăderi ale salariului net. Din păcate, guvernul tace în continuare și nu există nici un indiciu că dorește să abordeze această problemă. Tot anul trecut, Lia Olguța Vasilescu afirma că dacă salariile vor scădea, este pentru că angajatorii vor dori să își mărească profitul reținând banii care i se cuvin angajatului. Prin această afirmație devenea clar că Guvernul e foarte conștient de riscurile generate de revoluția fiscală, dar a ales să le ignore. În cunoscuta-i tradiție, a optat să lase piața liberă, prin negocierea dintre angajat și angajator, să rezolve problemele create. Guvernul s-a spălat pe mâini de responsabilitate, pasând-o altora, dar asta nu îi scutește defel, în ochii mei și ai alegătorilor, de răspunderea pe care o poartă pentru haosul create”.