Acasă Politic Charles de România

Charles de România

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Marii Britanii, se află din nou în România. Și are întâlniri, care e bine să fie citite într-o cheie specială. La fel ca și declarațiile publice pe care le face. Proiectul preconizat nu este însă cel care ni se înfățișează. Este riscant să luăm în calcul imaginea cea mai apropiată. În fundal, cred că se pregătește altceva. Cu adevărat surprinzător.

Azi, miercuri, 30 mai 2018, Prințul Charles are o întâlnire și o discuție tet-a-tet la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Apoi merge direct pentru o discuție între patru ochi cu premierul Viorica Dăncilă. Acest periplu se încheie la Palatul Elisabeta, printr-un dialog pe care moștenitorul tronului Marii Britanii îl va purta cu Principesa Margareta, Custodele Casei Regale. Care este tâlcul acestor întâlniri? Sunt pur și simplu coincidențe prilejuite de revenirea în țară a Prințului Charles, care ne-a obișnuit cu prezența sa în fiecare an, când își vizitează pitoreasca proprietate din Viscri?

Să punem cap la cap câteva informații certe.

1). De mai mulți ani, Prințul Charles vine regulat în România. A făcut declarații care au înconjurat mapamondul onorante, dacă nu chiar extrem de elogioase despre pitorescul regiunii din Transilvania, unde și-a stabilit o reședință. În acest sens, a făcut o reală și eficientă publicitate pentru țara noastră.

2). Într-unul dintre dcumentarele despre România, Prințul Charles declară, deloc întâmplător și fără nicio ironie, că se trage din neamul lui Vlad Țepeș. Cu alte cuvinte, din neam de familii domnitoare din România.

3). Deși titulatura sa oficială, pe care am folosit-o și eu la

începtul acestei analize, este aceea de „moștenitor al Coroanei Marii Britanii”, totuși toți cei informați și în primul rând publicul din Marea Britanie știu că nu Prințul Charles va fi următorul purtător al Coroanei. După ce longeviva Regină a Marii Britanii se va fi stins, altcineva va veni la Palatul Buckingham. Și cam toată lumea mizează pe Prințul William. Fiul lui Charles. Prin urmare, prințul care a revenit azi în România este liber de contract. Dar liber de contract este și fratele lui William. Prințul Harry.

4). Din nefericire, dinastia Hohenzollern s-a stins cu trecerea în neființă a Regelui Mihai. În plus, România este republică, iar actuala Casă Regală a României, de una singură nu poate schimba lucrurile. Chiar dacă, după cum oricine a putut observa, o monarhie constituțională nu ar fi decât benefică pentru această țară.

5). România se află într-un parteneriat strategic cu Marea Britanie, iar autoritățile de la București au fost întotdeauna apropiate de Casa Regală a Marii Britanii. Acest parteneriat strategic ar putea fi consolidat, și încă pentru perioadă foarte lungă de timp, în beneficiul ambelor state dacă, la capătul unei prestigitații geopolitice, în cadrul căreia să se manifeste o puternică voință politică internă, România ar redeveni monarhie constituțională, iar pe tronul regilor noștri s-ar așeza un reprezentant al familiei regale britanice.

6). În aceste condiții, ce ne oprește să ne punem întrebarea, dacă nu care cumva asistăm la demersuri consistente în acest sens, desigur întreprinse la nivel diplomatic, dar după un plan atent elaborat.

De aceea, ipoteza de mai sus nu trebuie deloc exclusă din calculele viitorului și este bine să fim din ce în ce mai atenți la pașii care se întreprind.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here