ANCPI a cheltuit sub 1% pentru moștenitori
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a cheluit mai puţin de unu la sută din bugetul destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moştenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare. Doar 140 de români au obţinut gratuit actele de moştenitor, deşi agenţia are bani pentru sute de mii de cazuri, scrie Capital.ro.
În vara anului trecut, ANCPI anunţa că rezervă un buget de 5,3 milioane lei pentru plata onorariului notarial perceput la eliberarea documentelor de moştenitor, bani care ajungeau pentru încheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. În ciuda fondurilor disponibile, agenţia a plătit doar 11.500 de lei notarilor care au dezbătut cele 46 de succesiuni deschise în 2017. Pentru 2018, bugetul dedicat dezbaterilor succesorale a crescut la 30,5 milioane lei, suficient pentru 122.000 de români care ar putea obţine gratuit certificatele de moştenitor. Până acum, în cursul acestui an, au fost dezbătute 94 de succesiuni, dublu faţă de 2017, dar încă mult sub potential.
Actele de moştenitor au fost obţinute gratuit pentru imobile amplasate în 20 de localităţi din nouă judeţe: Vrancea, Teleorman, Buzău, Caraş-Severin, Prahova, Arad, Ilfov, Gorj şi Hunedoara. Moştenitorii din comuna gorjeană Bustuchin au obţinut cele mai multe succesiuni gratuite, adică 52, iar în restul localităţilor au fost eliberate, în medie, câte trei certificate de moştenitor.
Plata onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală este făcută de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea unei sume fixe de 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni, indiferent de numărul de imobile care alcătuiesc masa succesorală a defunctului. Această sumă este achitată de ANCPI prin oficiile teritoriale, iar moştenitorii nu sunt obligaţi să achite niciun alt onorariu. Primele demersuri au fost făcute în 2017, iar protocolul va fi în vigoare până în 2025.
Persoanele care pot obţine succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăţi în localităţile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Proprietarii a peste 750.000 de imobile din 717 localităţi, în care s-a finalizat procesul de cadastrare integral sau parţial, pot obţine gratuit actele de moştenitor dacă se află într-o situaţie de succesiune. Aceste persoane scapă de plata unor onorarii care depăşesc deseori 1.000 de lei/succesiune, în funcţie de valoarea imobilelor moştenite. – VLAD CRISTEA