ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ, CA UN MAGNET
Majorarea substanțială a lefurilor în sectorul public a dus, așa cum era de așteptat, la o creștere a numărului de angajați în administrația publică locală cu peste 10% față de finalul anului 2014, potrivit Minsiterului Finanțelor Publice. Din cele 1,2 milioane de posturi ocupate în administrația publica, circa 500.000 sunt în adminsitrația publică centrală, iar peste 700.000 sunt posturi ocupate în administrația locală. În județul Sălaj, avem – de exemplu – circa 25 de locuitori ”arondați” unui angajat în sectorul public, cei mai multi fiind în Ilfov și București, cu câte 40 de locuitori/salariat public.
La sfârșitul lunii octombrie 2017, la nivelul instituțiilor și autorităților publice se înregistrau 1.205.041 posturi ocupate, din care 501.788 posturi la nivelul administrației publice centrale și 703.253 posturi la nivelul administrației publice locale, scrie HotNews.ro. În Vaslui, unul din opt salariați lucrează în sectorul public. În Botoșani, Bacău, Tulcea, Gorj, Călărași, Suceava și alte 11 județe, cel puțin un salariat din zece e angajat la Stat.
Sigur, am fi tentați să presupunem că în județele cu o administrație locală suplă treburile merg mai ușor și că respectivul județ evolueaza mai bine din punct de vedere economic. Din păcate, am greși dacă am asuma această ipoteza. De pildă județul Sălaj, unde fiecărui angajat la Stat îi sunt arondați 25 de locuitori, are printre cele mai mici PIB/capita (Sălajul e pe al patrulea loc de la coadă din acest punct de vedere). Covasna și Mehedinți, cele mai sărace județe din țară după criteriul PIB/capita, au câte 27 de locuitori/salariat public.
Din păcate, situațiile privind monitorizarea numărului de posturi și a cheltuielilor de personal transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale cuprind informații centralizate la nivel de ordonator principal de credite, fără a conține o detaliere la nivel de județe a numărului de posturi aferent structurilor teritoriale ale ministerelor și ale altor organe centrale de specialitate.