Acasă Politic În PSD e posibil orice

În PSD e posibil orice

DISTRIBUIȚI

Se forțează demisia lui Tudose

Decizia Gabrielei Firea de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de proteste, a fost scânteia care a reaprins conflictul mocnit dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Potrivit unor surse politice, Dragnea va forţa demisia premierului, în timp ce Tudose trage sfori pentru a-l da jos pe Dragnea din fruntea partidului. Pe scurt, un nou caz Grindeanu.

”Relaţia dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea este ireconciliabilă. Orice scenariu e posibil: demisia premierului, moţiune de cenzură sau un Congres extraordinar în partid”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

În contextul scandalului dintre premier şi primarul general Gabriela Firea declanşat de organizarea târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei. Gabriela Firea este unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, iar premierul întreţine disputa cu primarul general tocmai pentru a lovi, cu manta, în şeful său de partid.  De altfel, stenogramele unor discuţii purtate pe un grup intern din PSD arată că partidul este divizat între ”noi” (tabăra Dragnea) şi ”voi” (tabăra Tudose). ”Dvs. nu ştiţi ce este statul paralel, deşi nu aţi avut curajul să spuneţi asta în CEX (Comitetul Executiv n.r), Dvs. numiţi penale două colege (pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb – n.r), Dvs. nu vă coborâţi să citiţi scrisoarea preşedinţilor Parlamentului, pe Dvs. nu vă îngrijorează situaţia ministrului de Interne care nu v-a sunat şi, deci, subiectul nu există, Dvs. aveţi agendă şi program paralele faţă de din ce în ce mai mulţi dintre noi“, au fost reproşurile Gabrielei Firea către Mihai Tudose, pe grupul online al comunicatorilor PSD. Replica premierului a fost: ”Verticalitatea voastră stă în târgul din Piaţa Victoriei?“. ”Premierul care a trecut de la pivniţă în pod“ Potrivit unor surse politice, tensiunile dintre Gabriela Firea şi Mihai Tudose sunt mai vechi. Ele au ieşit la suprafaţă în şedinţa Comitetului Executiv al PSD din luna octombrie, când miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb şi-au dat demisia din Guvern, la solicitarea lui Tudose, ca urmare a dosarului Belina. La acea şedinţă, Gabriela Firea a criticat dur decizia premierului ”de a arunca în aer guvernarea”, poziţie susţinută de aproape toţi membrii CEx. În ciuda opoziţiei din partid, s-a făcut voia premierului. De atunci, Tudose speculează greşelile comise de liderii PSD pentru a-şi consolida popularitatea şi puterea în partid, căci aceasta este miza premierului: să forţeze schimbarea lui Dragnea, în contextul în care liderul PSD este măcinat de probleme penale.

Surse din PSD au relatat că unii lideri din conducerea partidului spun despre Tudose că a trecut ”de la pivniţă în pod”, adică a ajuns din cvasi-anonimat  într-o funcţie înaltă şi a uitat că partidul l-a susţinut.  ”Sper ca din acest moment domnul prim-ministru să înţeleagă faptul că o manieră colegială şi corectă de comunicare cu noi, colegii săi – încă colegii săi – trebuie să fie una directă, nu cu apropouri, insinuări prin presă”, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la Antena 3, cu trimitere la faptul că Mihai Tudose a criticat public decizia Primăriei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, locul unde se protestează faţă de PSD încă din iarna trecută.

De partea cealaltă, surse guvernamentale susţin că Mihai Tudose este pregătit pentru un război de uzură: nu-şi va da demisia, mizând pe faptul că Liviu Dragnea nu va mai avea curajul să trântească al doilea Guvern în decurs de un an, după Executivul Grindeanu. Potrivit surselor citate, Tudose nu-l va ataca direct pe Liviu Dragnea până în primăvară, când liderul PSD va primi sentinţa în cel de-al doilea dosar. În cazul unei noi condamnări, fie chiar şi cu suspendare, Tudose va cere organizarea unui congres extraoardinar şi va intra în cursa pentru şefia PSD. Până atunci, se va lupta cu Dragnea prin interpuşi. ”Mihai Tudose are încă puterea si oportunitatea să salveze PSD si guvernarea”, a scris pe Facebook şi fostul premier Victor Ponta. Foto – Evz.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here