Acasă Info Local Începe construirea primei case de tip familial pentru copiii instituționalizați din Ilfov

Începe construirea primei case de tip familial pentru copiii instituționalizați din Ilfov

Centrul de plasament Periș va fi închis

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov implementează, în parteneriat cu  Fundația Hope and Homes for Children Romania, proiectul“Casa de tip familial P+E în localitatea Domnești”, prin care se urmărește o modalitate alternativă de ocrotire a copiilor cu măsură de plasament din Centrul de la Periș și inserția socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție.

Astăzi, 18 martie, a avut loc evenimentul de deschidere a lucrărilor pentru această casă de tip familial, în localitatea Domnești, județul Ilfov. La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, alături de administratorul public al județului, Mihaela Toader, reprezentanții Fundației Hope and Homes for Children Romania, sponsorii proiectului, reprezentanții asociației Asociația Investitorilor Imobiliari din România (AREI), și câțiva copii instituționalizați în cadrul Centrului de Plasament Periș.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Îmi doresc să le ofer tuturor copiilor din Ilfov o șansă reală la dezvoltare. Luna aceasta începem construcția primei case de tip familial din județul Ilfov. Această casă va însemna acasă pentru cei 12 copii din Centrul de Plasament de la Periș. Colegii mei se ocupă îndeaproape de acești copii.  Le știm dorințele, le știm aspirațiile, încercăm să-i includem în activități diverse, menite să-i dezvolte și să le ofere oportunități. Unii practică fotbal, alții box, avem un băiat înscris la un curs de IT, avem o fetiță care își dorește să lucreze într-un cabinet veterinar. Toți acești copii au dreptul să trăiască într-o atmosferă de familie, unde să găsească sprijin emoțional. O casă de tip familial poate oferi asta și mult mai multe.”

Mihaela Toader, administratorul public al județului Ilfov: ,,Proiectul casei de la Domnești reprezintă rezultatul unei colaborări oneste și transparente între administrația publică și societatea civilă, colaborare ce are ca scop îmbunătățirea vieții copiilor. Mulțumim Hope and Homes for Children pentru implicare și, de asemenea, primarului comunei Domnești. Sperăm că proiectul de azi este doar un prim pas spre ceea ce ne dorim să realizăm împreună și că va reprezenta un exemplu de bună practică pentru cei care vor să aibă o astfel de implicare în comunitățile pe care le reprezintă.”

Robert Ion, director de fundraising și comunicare, Hope and Homes for Children România: ”Suntem bucuroși să deschidem lucrările primei case familiale pe care noi o construim în județul Ilfov. Curând, 12 copii pentru care această casă va reprezenta ancora, siguranța și căldura unui cămin se vor muta Acasă. Iar împreună cu AREI și în parteneriat cu Consiliul Județean și DGASPC Ilfov, închidem Centrul de plasament Periș. Al 63-lea orfelinat închis de Hope and Homes for Children, la nivel național. Mulțumim tuturor celor care fac posibil acest lucru!”

Printre obiectivele proiectului menționăm: întărirea capacității Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov pentru asigurarea și creșterea calității vieții copiilor instituționalizați; găzduirea unui număr maximum de 12 copii instituționalizați, ajunși la vârsta majoratului; autorizarea si integrarea imobilului în sistemul de servicii sociale, astfel încât copiii să beneficieze de suport și ajutor abilitat, pe toată perioada găzduirii lor in casa de tip familial.

Casa de tip familial din localitatea Domnești are o suprafața desfășurată de 250 mp, P+E, putând acomoda până la 12 copii și educatorii lor. Casa dispune de 575 mp de spații verzi, parcare pentru patru mașini, 100 mp de acces carosabil și 23 mp de alei pietonale.

Până în prezent, au fost elaborate Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru Casa de tip familial din localitatea Domnești și a fost obținută autorizația de construire, execuția lucrărilor fiind prevăzută să înceapă în cursul lunii martie 2022.  Valoarea investiției depășește 1 milion lei.

Dat fiind faptul că Guvernul României și-a asumat închiderea centrelor de plasament și internarea copiilor instituționalizați în centre de tip familial, până la 31 decembrie 2020, Consiliul Județean Ilfov, care prin DGASPC Ilfov, are în administrare Centrul de Plasament Periș, își propune să construiască alte două centre de acest tip, prin atragerea de fonduri nerambursabile.

Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului prevede, ca prioritate, închiderea centrelor de plasament mari și construirea de case de tip familial în care copiii să aibă condiții moderne de trai, îngrijire și educare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here