Curtea de Apel București (CAB) a decis că probele din dosarul uriaș de evaziune fiscală și spălare de bani în care au fost deferiți Justiției fostul deputat PDL William Brânză, omul de afaceri Dumitru Marin, denunțător al lui Marian Vanghelie, și Marian Țărândă, socrul fostului deputat PSD Vlad Cosma – au fost administrate legal și procesul poate să înceapă, potrivit judecătorului de cameră preliminară.
Verdictul nu este definitiv și poate fi atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție. În august 2020, CAB a exclus interceptările realizate de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) din acest dosar.
Cazul privește acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani pentru 93 de persoane. Toate acestea sunt acuzate că ar fi aderat la un grup infracțional organizat specializat în eludarea plății taxelor către stat și spălarea banilor, prin firme de tip fantomă.
Potrivit rechizitoriului, gruparea evazionistă era condusă de un anume Petronel Alfred Petrea. La această grupare ar fi aderat mai mulți oameni de afaceri, printre William Brînză, Dumitru Marin și Marian Răducu Țărândă.
Dumitru Marin și partenerul lui de afaceri, Victor Țene, sunt judecați pentru că nu ar fi plătit taxe către stat după ce au reabilitat termic zeci de blocuri în sectorul lui Vanghelie, prin firma Imob Lux Construct. Prejudiciul, doar în cazul lor, este de peste 3 milioane de lei.
”În luna ianuarie 2012, în calitate de administrator de fapt al Imob Lux Construct a evidențiat în acte contabile operațiuni fictive, respectiv achiziții efectuate de la Emmedue Rom, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 3.115.473 lei (…) A deținut, transferat și primit sume de bani cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscala, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora”, se arată în rechizitoriul DIICOT în ce-l privește pe omul de afaceri Dumitru Marin.
Dumitru Marin a fost arestat în acest caz, în 2014. Apoi l-a denunțat pe Marian Vanghelie într-un dosar de corupție. Marin a recunoscut că i-a dat mită fostului edil de la Sectorul 5 uriașa sumă de 30 de milioane de euro.
Omul de afaceri este proprietar al Garden Club – Terasa Berarilor, Odeon Restaurant & Events şi Premier Palace Hotel & Spa. A controlat companiile Imob Lux Construct și Dioma International Exim. Ambele prin firme off-shore din Seychelles, Delaware și Noua Zeelandă.
Atât Imob Lux Construct, cât și Dioma International Exim, au avut contracte uriașe cu Administraţia Domeniului Public Sector 5 pentru reabilitare de blocuri, trotuare, străzi, spații verzi sau locuri de joacă.
Spre exemplu, numai pe 26 martie 2013, Imob Lux Construct a semnat contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 5.
Marian Vanghelie a fost primarul acestui sector timp de 4 mandate, din 2000 până în 2016. În iulie 2015, el a fost trimis în judecată de DNA în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție.
Prejudiciul din dosarul lui Vanghelie se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga acestuia.
”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).
Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, arătau procurorii DNA în 2015.
Procesul de corupție al lui Marian Vanghelie are loc la Tribunalul București de 5 ani.
Și omul de afaceri Marian Răducu Țărândă, socrul fostului deputat PSD, Vlad Cosma, este acuzat de evaziune fiscală.
Țărândă este judecat și în alt dosar de evaziune fiscală, cu prejudiciu de 35 de milioane de euro, trimis în judecată de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, în 2014.
Fostul deputat PDL William Brînză este acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul în cazul lui se ridică la aproape 10 milioane de lei.
”În perioada 2010 -2013, în baza aceleași rezoluții infracționale, la intervale diferite de timp, inculpatul Brânză William Gabriel, în calitate de co-administrator de fapt al societăților comerciale (…), a procurat, în schimbul unui comision, de la inculpatul Mohamed Kamel Abdrobbo Ahmed Nassar, membru al grupului infracțional organizat condus de inculpatul Petronel Alfred Petrea, prin intermediul inculpatului Tănase Adrian, contracte și facturi ce atestă în fals achiziții de bunuri și servicii de la societățile comerciale (…) și de la inculpatul Petronel Alfred Petrea, liderul grupului infracțional organizat, contracte și facturi ce atestă în fals achiziții de bunuri și servicii de la societățile comerciale S.C. Emmedue Rom S.R.L., (…) documente pe care le-a remis spre înregistrare în contabilitatea societăților, în scopul deducerii în mod nelegal a T.V.A. și diminuării impozitului pe profit, sumele de bani achitate pentru simularea plăților fiind ulterior recuperate în numerar de la Mohamed Kamel Abdrobbo Ahmed Nassar, indirect, prin intermediul inculpatului Tănase Adrian, respectiv direct, de la inculpatul Petronel Alfred Petrea, cauzându-se astfel un prejudiciu total bugetului de stat în cuantum de 9.678.942 lei și fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată (…), constând în aceea că, la datele de 31 martie 2016, 08, 11 și 13 aprilie 2016, în baza aceleiași rezoluții infracționale a falsificat înscrisuri prin atestarea mincinoasă a unor împrejurări faptice (proveniența înscrisurilor depuse la organul judiciar, traducerea lor) pe care le-a folosit în fața D.I.I.C.O.T. în dosarul cu numărul (…) în scopul inducerii în eroare a organului judiciar și producerii de consecințe juridice, respectiv folosirea lor ca probe în apărare și solicitarea urmăririi penale față de martorii audiați în cauză (…) pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă și sustragere sau distrugere de probe sau înscrisuri (…), constând în aceea că, deși la datele de 8 respectiv,11 aprilie 2016, inculpatului Brînză William Gabriel s-a pus în vedere să depună înscrisurile originale în scopul aflării adevărului, înscrisuri pe care le deține încă de la momentul înființării celor două societăți off shore HG LTD și NIC, acesta a procedat la ascunderea lor, refuzând predarea, în scopul împiedicării aflării adevărului judiciar în dosarul cu numărul (…)”, se arată în rechizitoriul DIICOT.
Dosarul lui William Brînză, Dumitru Marin și Marian Țărândă a fost deferit Justiției în ianuarie 2019 și de atunci se află în cameră preliminară la Curtea de Apel București, deși legea spună că această procedură are o durată de 60 de zile, scrie G4Media.ro.