Acasă Info Local INCOMPATIBILITATE: FUNCȚIONAR PUBLIC LA CLINCENI ȘI CONSILIER LOCAL LA BRAGADIRU ÎN ACELAȘI...

INCOMPATIBILITATE: FUNCȚIONAR PUBLIC LA CLINCENI ȘI CONSILIER LOCAL LA BRAGADIRU ÎN ACELAȘI TIMP

DISTRIBUIȚI

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţă că a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Lazăr Gheorghe, funcționar public în cadrul Primăriei Clinceni, județul Ilfov, întrucât, începând cu data de 17 iunie 2008, deţine, simultan, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local Bragadiru.

Astfel, Lazăr Gheorghe a încălcat dispozițiile Legeii nr.161/2003, potrivit cărora „funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate”.

Lazăr Gheorghe va fi decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

1 COMENTARIU

  1. Daca studiem rttelzaeule ultimelor alegeri din perspectiva raportului numar de candidati plasati pe primul loc/numar de parlamentari, observam ca atat PDL cat si PSD au pierdut (PDL cel mai mult), in timp ce doar PNL a castigat (UDMR are un raport de ~ 1). Din aceasta perspectiva, ar parea ca PDL si PSD ar trebui sa fie interesate de promovarea unui vot uninominal pur (in special a variantei intr-un singur tur). Cred ca motivul pentru care nici unul dintre cele doua partide nu doreste in fapt un astfel de sistem este legat nu de matematica rezultatelor, ci de relatiile dintre conducerea unui partid, si parlamentarii acestuia: In momentul de fata, partidele voteaza „in bloc” proiectele legislative; in cazul unui vot uninominal pur (in special daca e unul intr-un singur tur), pentru un parlamentar devine mai importanta relatia cu cetatenii din circumscriptie, decat cu partidul; partidul cel mult poate sa iti retraga sprijinul politic, insa tu stii ca poti candida independent si poti castiga (in cazul in care chiar ai sustinut interesele comunitatii locale, si ai stiut sa si comunici acest lucru).Cred ca alegerile locale au invatat partidele ca un primar popular e greu de eliminat; cred ca nici un lider de partid nu vrea ca unor primari recalcitranti sa li se adauge o serie de parlamentarii despre care nu poti fi sigur ca vor vota cum li se spune.In aceasta situatie, incearca sa gaseasca o solutie alternativa la votul uninominal pur – mai exact ridicarea pragului electoral; nu elimina PNL-ul, insa creste numarul de parlamentari pentru toate cele trei partide, astfel incat in fapt, un guvern sa poata fi alcatuit doar din reprezentantii partidului castigator + minoritati, fara a mai fi necesara existenta unor „independenti”.Ce trebuie de asemenea urmarit: prezenta la vot; pe fondul unei scaderi accentuate a prezentei la vot, procentul UDMR creste. In aceasta situatie, eliminarea UDMR aduce chiar mai multe mandate.Dincolo de aceste calcule, parerea mea este ca in momentul de fata se pune caruta inaintea cailor; mai exact, maniera de alegere a parlamentarilor, trebuie sa aiba legatura cu gradul de responsabilitate pe care parlamentarii o au in fata cetatenilor; responsabilitatea trebuie insa corelata cu puterea detinuta; cu alte cuvinte vorbim despre un „pachet” power and responsibility. In conditiile in care nu discutam despre echilibrul puterilor in stat, avem o dezbatere schioapa. Haideti sa stabilim intai daca dorim un regim parlamentar, sau unul prezidential, si dupa putem discuta si despre cum se aleg fiecare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here