Acasă Social Iohannis: În România ”încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se...

Iohannis: În România ”încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se consideră îndreptăţiţi să îşi acorde privilegii”.

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Cercul Militar Național, la prezentarea raportului privind activitatea desfăşurată în 2018 de Ministerul Public.

Iohannis le-a reamintit magistraților că au un aliat foarte puternic – societatea românească, care a înțeles că ”România nu poate progresa dacă justiția nu e lăsată să-și facă treaba”.

Preşedintele a declarat, de asemenea, că în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente, potrivit Agerpres. ”2018 a fost un an plin, cu multe provocări, în care subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, au continuat să fie în topul agendei publice, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic tocmai într-un domeniu a cărui independenţă trebuie garantată. În anii ’90, când România făcea primii paşi în instituirea regimului democratic, prin redactarea Constituţiei, piatră de temelie a oricărei democraţii, legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de o importanţă deosebită, cel de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Această misiune a Ministerului Public nu este una deloc uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente. Când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiţiei, atunci însăşi temelia statului de drept este ameninţată”, a precizat Iohannis.

Iohannis a mai subliniat că ”imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul” sunt garanţiile care legitimează activitatea procurorului şi îi asigură credibilitate la nivelul societăţii. Pe de altă parte, el a adăugat că după aproape 30 de ani de la recâştigarea libertăţii în România ”încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se consideră îndreptăţiţi să îşi acorde privilegii”.

”În anul care s-a încheiat, au avut loc modificări importante ale legislaţiei privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Ministerul Public a tras semnale de alarmă cu privire la dispoziţiile de natură să afecteze statutul procurorilor şi activitatea acestora şi şi-a manifestat disponibilitatea de a explica parlamentarilor şi Guvernului adevăratele probleme ale sistemului judiciar. Din păcate, opţiunea acestora, opţiunea parlamentarilor, a fost să ignore atât opiniile corpului procurorilor, cât şi recomandările ferme venite din partea Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, inclusiv prin raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a spus preşedintele.

Iohannis a menţionat că Guvernul ”insistă în practica folosirii abuzive de ordonanţe de urgenţă”, care produc ”efecte dintre cele mai profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie”. În acest sens, el a făcut referire directă la OUG 7/2019.

Președintele i-a felicitat pe reprezentanţii Ministerului Public pentru rezultatele obținute în 2018. Foto: Cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here