Acasă Economie ITM ILFOV: 24% DIN ACCIDENTELE DE MUNCĂ AU AVUT LOC PRIN ALUNECARE...

ITM ILFOV: 24% DIN ACCIDENTELE DE MUNCĂ AU AVUT LOC PRIN ALUNECARE SAU ÎMPIEDICARE

DISTRIBUIȚI

accident-de-muncaÎn Luxemburg, sub conducerea Estoniei, cu participarea unor reprezentanţi din Irlanda, Polonia, Danemarca, Marea Britanie şi a membrilor Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, s-a desfășurat seminarul grupului de lucru pentru pregătirea şi coordonarea ”Campaniei europene SLIC 2014 privind prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel”. Inspecţia Muncii a avut calitatea de invitat şi a fost reprezentată de coordonatorul naţional. Prin urmare, s-a stabilit că pe tot parcursul anului 2014, campania respectivă, din programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, să se desfăşoare în mai multe etape disticte, constând în acţiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor, acţiuni propriu-zise de control, verificarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă prin procesele verbale de control, precum şi valorificarea rezultatelor campaniei, etapă care se va efectua în anul 2015.

Analizele statistice prezentate au evidenţiat faptul că alunecarea, împiedicarea şi căderea constituie cele mai frecvente cauze de accidentare în toate sectoarele economice, de la industria grea la munca de birou, iar ponderea unor astfel de cazuri, este de 24% din totalul accidentelor de muncă.

În România, în perioada 2012 – 2013 (nouă luni), analiza datelor referitoare la dinamica accidentelelor de muncă înregistrate a evidenţiat frecvenţa ridicată în activităţile din industria alimentară – fabricarea băuturilor alcoolice: industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii; activităţi referitoare la sănătatea umană; servicii combinate de îngrijire medicală şi asistenţă socială cu cazare; hoteluri şi alte facilităţi de cazare; restaurante şi alte activităţi de servicii, de alimentaţie; comerţ cu ridicata şi amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete.

În luna aprilie a acestui an, ITM Ilfov a organizat, pentru început, o sesiune de informare şi conştientizare, la care au participat 27 de unităţi care desfaşoară activităţi pe raza judeţului Ilfov, cum ar fi industria alimentară, fabricarea băuturilor alcoolice, industria construcţiilor metalice, activităţi referitoare la sănătatea umană, hoteluri, restaurante, comerţ cu amanuntul şi en-gross. Discuţiile s-au referit la creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, stabilirea măsurilor care se impun în scopul prevenirii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de muncă, unde lucrătorii sunt expuşi unui potenţial risc datorat alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel.

Pentru îmbunătăţirea stării de bine la locurile de muncă şi posturile de lucru, la reducerea numărului de accidente de muncă şi a bolilor profesionale, în principal, I.T.M. Ilfov a efectuat în anul 2014, acţiuni de control la 56 unităţi din domenii de activitate, cum ar fi: industria alimentară, industria construcţiilor metalice, comerţ, alimentaţie publică şi sănătate umană. Au fost dispuse 26 măsuri şi au fost aplicate 26 avertismente. Deoarece angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor sub toate aspectele referitoare la activitatea desfăşurată, măsurile dispuse au constat în semnalizarea corespunzătoare a pantelor, treptelor mici, modificările de la nivelul podelei, pentru prevenirea riscului de cădere la acelaşi nivel, menţinerea în permanenţă a căilor de circulaţie libere şi iluminate suficient, instalarea de benzi antiderapante acolo unde este nevoie(pe pante alunecoase), pentru prevenirea riscului de alunecare şi cădere la acelaşi nivel, evaluarea  riscurilor de alunecări, împiedicări si căderi de la acelaţi nivel, precum şi stabilirea unor activităţi de prevenire, prin aplicarea şi respectarea legislaţiei referitoare la cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă la locul de muncă. – ALBERTINA RADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here