Acasă Editorial VASILE GEAMBAZI RENUNȚĂ LA DESPĂGUBIRI ȘI-I DĂ ÎNTÂLNIRE PREȘEDINTELUI ANRP

VASILE GEAMBAZI RENUNȚĂ LA DESPĂGUBIRI ȘI-I DĂ ÎNTÂLNIRE PREȘEDINTELUI ANRP

DISTRIBUIȚI

Captura_GeambaziPrintr-o notificare trimisă Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor în data de 04.12.2014, Vasile Geambazi a anunţat ANRP că renunţă la drepturile care fac obiectul unuia dintre dosarele de despăgubire.

Este vorba despre dosarul în care Vasile Geambazi dobândise dreptul de proprietate asupra unui teren de 14,7 ha din Voluntari (Ilfov) în urma unui contract de cesiune.  Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003.

În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit în acest dosar un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei.

În anul 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), solicitând emiterea titlului de despăgubire, iar în noiembrie 2014  Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câștig de cauză nepotului lui Gigi Becali, obligând Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condiţiile Legii nr. 165/2013. În urma acestei sentințe, dar și a legislației în vigoare (care s-a schimbat de la momentul la care Geambazi primise drepturile litigioase din acest dosar) valoarea imobilului trebuia stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici, urmând ca doar 15% din suma stabilită de evaluator să fie acordată în bani, restul – prin compensare în puncte.

Vasile Geambazi a fost titularul unui alt dosar de despăgubire depus la ANRP, care se referea la un teren de 21,7 ha, tot din Voluntari, pentru care acesta a dobândit dreptul la proprietate printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin CCSD, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei. În acest prim dosar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis, în data de 20.06.2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranşe aferente titlului de despăgubire.

Captura_GeambaziDe remarcat că decizia lui Geambazi de a renunța la despăgubirea aferentă terenului ale cărui drepturi litigioase le dobândise în urmă cu un deceniu vine la scurt timp după izbucnirea scandalului legat de modul în care ANRP evalua și prioritiza dosarele de despăgubire, scandal în care sunt implicați foștii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP – Crinuța Dumitrean, Alina Bica, Florin Cătălin Teodorescu, Oana Vasilescu, Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, Marko Attila.

Concomitent cu renunțarea la despăgubirile pentru care urma să primească puncte, Vasile Geambazi a cerut ANRP să emită un comunicat prin care să informeze opinia publică asupra modului în care a obținut despăgubirile în primul dosar, solicitând chiar și o audiență la ședul ANRP.

Dacă a ajuns să discute personal cu șeful ANRP nu știm (încă!). Cert este însă că ANRP a emis un comunicat prin care ”rezolvă” petiția cetățeanului Geambazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here