Acasă Info Local ITM Ilfov amintește că 1 mai e zi nelucrătoare

ITM Ilfov amintește că 1 mai e zi nelucrătoare

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov amintește că 1 mai este declarată zi de sărbătoare legală. Acordarea acestei zile libere se face de către angajator.

Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie în conformitate cu art.260 alin (1) lit.g din Codul Muncii, republicat. Prin urmare, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov pot aplica amezi angajatorilor, de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodată, la art.140 şi 141 din Legea nr.53/2003 republicată, sunt enumerate unităţile care fac excepţie de la această regulă, şi anume: cele de alimentaţie publică, cele în care activitatea nu poate să fie întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă, precum şi cele sanitare. Astfel, în aceste unităţi se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de stictă necesitate.

Salariaţii care prestează activitate într-una din aceste zile, vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, potrivit Codului Muncii. Dacă din motive justificative ne se acordă zilele libere salariaţiilor, acetora li se va asigura un spor de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here